Nešić: Skoro završen posao oko potpisivanja sporazuma sa Fronteksom

Srna
Nešić: Skoro završen posao oko potpisivanja sporazuma sa Fronteksom

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je danas da je u strateškom smislu završen čitav posao oko potpisivanja sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu, te izrazio nadu da će sporazum uskoro biti potvrđen u nadležnim institucijama.

Nešić je naglasio važnost prisustva direktora za Šengen, granice i vize pri Generalnom direktoratu za migracije i unutrašnje poslove Evropske komisije Henrika Nilsena navodeći da je njegova posvećenost i podrška neprocjenjivi za uspješno sprovođenje ovog i drugih procesa koji se realizuju sa evropskim partnerima, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Ministar je najavio i održavanje "Sarajevskog dijaloga o migracijama" na Jahorini, koji je prema njegovim riječima ključni događaj posvećen regionalnoj saradnji u upravljanju migracijama, dodajući da će ovaj događaj omogućiti diskusiju o ključnim migracionim pitanjima uključujući regionalnu saradnju, borbu protiv trgovine ljudima, jačanje politika povratka i readmisije, te ulogu EU u upravljanju migracijama na Balkanu.

"Radujemo se plodnim diskusijama i pozitivnim ishodima koji će proizaći iz ovog dijaloga, a koji će unaprijediti sigurnost i stabilnost regiona", zaključio je Nešić.

Na Jahorini će sutra početi dvodnevna ministarska konferencija "Sarajevski dijalog o migracijama" posvećena strateškom rješavanju izazova u upravljanju migracijama.

Na konferenciji će se okupiti ministri i direktori policija regiona, predstavnici međunarodnih organizacija i eksperti u oblasti migracija.

Uvodna obraćanja predviđena su u 8.45 časova, a u 9.40 časova planirano je da se novinarima obrate ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić i državni sekretar Švajcarske za migracije Kristine Šraner Burener.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana