Nešić: Salkić sije mržnju

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Predsjednik DNS Nenad Nešić poručio je potpredsjedniku Republike Srpske Ramizu Salkiću, koji se zakleo na poštovanje Ustava Srpske, da "sije laži i mržnju, razdor i podjelu" kada iznosi tezu da je obrazovni sistem u Srpskoj srpski i pravoslavizovan, te istakao da gotovo šest hiljada bošnjačkih učenika u Srpskoj ima predmet islamske vjeronauke.

"Znate li koliko srpske djece u Federaciji ima predmet pravoslavne vjeronauke? Petstotina, i to uglavnom u Kantonu 10. U Sarajevskom kantonu nijedno dijete ne uči srpski jezik, a u cijeloj FBiH ga uči svega 56", konstatovao je Nešić.

Nešić je naveo da Salkića uopšte nije briga za Bošnjake u Srpskoj jer su "oni za njega masa za manipulisanje na čijoj grbači živi".

"On njihovu sudbinu ne dijeli jer živi u Tuzli. Oni su mu tek sredstvo za lagodan život", istakao je Nešić.

On je poručio da Srbima ne smeta šta uče bošnjačka i hrvatska djeca, ali da nikada neće dozvoliti Salkiću, niti Kristijanu Šmitu da rediguju udžbenike u Srpskoj.

"Njihove udžbenike će pisati naši istoričari, na osnovu svoje struke, a ne po ćejfu Salkića ili Šmita", zaključio je Nešić.

Salkić je juče izjavio da su Bošnjaci u obrazovnom procesu u Srpskoj "izloženi aparthejdu i diskriminaciji" i da udžbenike istorije u BiH treba izjednačiti.

Podrška bošnjačkoj političkoj eliti - najveća prijetnja BiH

"Moraću da razočaram i /šefa Delegacije SU u BiH Johana/ Satlera i bošnjačku političku elitu - postojimo i mi Srbi", istakao je Nešić i dodao da su Srbi napravili BiH.

Nešić je naveo da je, čitajući blog Satlera u kom je naveo da "riječi kao što je pomirenje zvuče isprazno ili čak uvredljivo za žrtve" - pomislio da je greška.

Prema njegovim riječima, u najmanju ruku je nelogično da neko ko dolazi da predstavlja EU, koja je nastala na pomirenju i ekonomskim interesima, u BiH govori da je pomirenje uvreda.

"Kad vidim hajku koja se sprovodi nad /premijerom Crne Gore Dritanom/ Abazovićem, te da će /Kristijan/ Šmit pisati udžbenike našoj djeci, sjetim se slika kako je /predsjednik Srbije/ Aleksandar Vučić prošao, kada je u ime pomirenja došao u Srebrenicu i dolazim do zaključka da to možda i nije slučajno", naglasio je Nešić.

U BiH, prema njegovim riječima, postoje i suze Srba, njihovi mrtvi i borba, te pravo na zemlju.

"Ne postoji pružena ruka za pomirenje. Ovo što vi hoćete gospodine Satler je pognuta glava. E to vam ne dam, Srbi neće pognuti glavu", poručio je Nešić Satleru.

Satler je u tekstu na blogu ambasadora EU u BiH napisao da "riječi kao što je pomirenje zvuče isprazno ili čak uvredljivo za žrtve".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana