Nešić otkriva šta su sve bezbjednosne agencije saznale o Šmitu

GS
Nešić otkriva šta su sve bezbjednosne agencije saznale o Šmitu

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić održaće danas u 12 časova konferenciju za novinare u Sarajevu na kojoj će prezentovati informacije bezbjednosnih agencija o boravku Kristijana Šmita u BiH.

Sinoć je za ATV Nešić otkrio da je Šmit u BiH unosio duge cijevi, te da u BiH boravi kao njemački diplomata, a ne kao diplomata UN, jer je Njemačka najavila njegov boravak, a ne Ujedinjene nacije.

Sve bezbjednosne agencije na nivou BiH iz svoje nadležnosti započele su provjere o statusu Šmita i njegovog obezbjeđenja na osnovu dopisa srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i mnistra bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića.

Cvijanovićeva i Nešić su zatražili od Agencije za istrage i zaštitu BiH, Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara informacije o statusu Šmita i članova njegovog obezbjeđenja, te detalje o oružju koje nose dok su na dužnosti u BiH.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa rekao je ranije Srni da je boravak Šmita u BiH upitan jer njegovo imenovanje nije potvrđeno rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, čime su institucije BiH dovedene u zabludu i zloupotrebljen Zakon o strancima.

Laketa je naveo da je Članom 124 Zakona o strancima određeno da se odredbe ovog zakona ne primjenjuju na lica koja po međunarodnom pravu, odnosno na osnovu međunarodnog ugovora, uživaju diplomatski status u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana