Nešić nije smijenjen

Srna
Nešić nije smijenjen

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Nenad Nešić danas nije smijenjen u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Protiv smjene je bilo 14 poslanika, za je bilo 25, dok je jedan poslanik bio uzdržan.

Kada je riječ o poslanicima opozicije iz Srpske, Mladen Bosić (SDS) je bio suzdržan, dok su Darko Babalj (SDS) i Branislav Borenović (PDP) bili protiv.

Smjena, koju su inicirali poslanici Kluba SDA u Predstavničkom domu, nije podržana u drugom krugu.

Na prethodnoj sjednici po istoj tački dnevnog reda nije bilo entitetske većine zbog čega je ova inicijativa išla na usaglašavanje u Kolegijumu Predstavničkog doma, koji nije postigao saglasnost.

Inicijativu za rekonstrukciju Savjeta ministara- smjenu Nešića predložili su poslanici Kluba SDA Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević zbog toga što je Nešić gostujući u jednoj televizijskoj emisiji navodno uvrijedio žrtve enocida.

Poslanik SNSD-a u Milorad Kojić izjavio je da je inicijativa za smjenu Nešića klasičan oblik lustracije u institucijama na nivou BiH, koja podrazumijeva da ono što Bošnjaci misle i žele da predstave kao istinu niko ne smije da demantuje.

Govoreći o ovoj tački dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma, Kojić je istakao da se zabranjuje sloboda izražavanja, koja se u ovom slučaju odnosila na ono što je konstatovala nezavisna međunarodna komisija koja se bavila istraživanjem stradanja svih naroda u Srebreničkoj regiji.

-Ovo je definitivno pokušaj da bilo koji Srbin, ministar, poslanik, ne smije da izjavi ono što se ne sviđa bošnjacima i njihovom narativu koji pokušavaju da, kroz indoktrinaciju mladih ljudi i nekih budućih generacija, nametnu neistinu kao tačnost - naveo je Kojić, te dodao da su činjenice da su u Srebreničkoj regiji stradali svi vrlo jasne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana