Nešić: Nije otvoren specijalni centar kod „Lipe“, spreman sam da odem na teren

V. K. S.
Nešić: Nije otvoren specijalni centar kod „Lipe“, spreman sam da odem na teren

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić poručio je premijeru Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafi Ružniću da ne radi dobro posao za koji je imenovan, a povodom navoda iz otvorenog pisma koje mu je uputio i u kojem tvrdi da se ponovo komplikuje migrantska situacija u tom dijelu BiH.

U dva prihvatna centra u Bihaću se, kako tvrdi Nešić, nalazi 450 osoba dok je kapacitet 1.500 + 500.

- BiH ima potpisan sporazum o readmisiji sa Hrvatskom i iz toga proističe i obaveza prihvata lica koja nezakonito uđu u tu zemlju iz BiH. Za svakog stranca za kojeg se utvrdi da je na teritoriji Hrvatske nezakonito ušao iz BiH postoji obaveza prihvata na osnovu potpisanog sporazuma – istakao je Nešić za „Glas“.

Govoreći o navodima Ružnića da na području prihvatnog centra „Lipa“ ima poseban centar za detenciju lica koja predstavljaju opasnost i da je isti i otvoren, tvrdi da je riječ o spekulacijama.

- Takav centar u „Lipi“ ne postoji, niti je otvoren niti postoje lica koja bi mogla biti izvor opasnosti po građane u USK i BiH u cjelini. Ovu informaciju mi je dao direktno direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa. Preporučujem gospodinu Ružniću da se, prije nego se usudi da nekome drži lekciju, upozna sa situacijom na području gdje je premijer - istakao je Nešić.

Odgovorio je i na navode ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlida Hurtića o postojanju posebnog Centra za detenciju kod „Lipe“.

- Cijenim ministra, ali isto tako vjerujem da direktor Službe za poslove sa strancima ima pravu informaciju. On tvrdi da centar za detenciju nije otvoren i da nije u funkciji. Stojim iza riječi direktora Lakete i spreman sam da sa njim i Ružnićem odem tamo te se na licu mjesta uvjerimo da li je to otvoreno ili ne – rekao je Nešić.

Na pitanje da li se, ipak, nešto tome slično pravi u neposrednoj blizini prihvatnog centra, kaže da se gradi, a na osnovu sporazuma koji je potpisao bivši ministar bezbjednosti BiH.

- U toku je izgradnja, a mi ćemo provjeriti ko je dao saglasnost i da je urađeno sve u skladu sa zakonom. Ako nije, kao ministar, spreman sam na učinim sve i da izgradnja bude zaustavljena – zaključio je Nešić.

Hurtić je za federalne medije rekao da mu je informaciju o otvaranju tog centra saopštila Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u BiH, nakon čega je on razgovarao sa premijerom USK Mustafom Ružnićem koji nije bio uopšte obaviješten o tome.

-Prošle sedmice sam posjetio kamp i na terenu sam se uvjerio da je u sklopu centra napravljena jedinica koja liči na klasični zatvor. Sa aspekta ljudskih prava je to degutantno; da se u ljudskom okruženju nalazi takvo nešto - kaže Hurtić.

Tvrdi da su oko tog centra dignute žice i da će tu sigurno morati raditi ljudi sa dugim cijevima.

-Ko bude radio tu moraće sa sobom nositi duge cijevi, radiće najmanje 50 ljudi. Sa aspekta ljudskih prava, nelogično je da imate ljude sa dugim cijevima a pored žene, djecu, majke - dodaje.

Kazao nam je da je na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara BiH izvijestio predsjedavajuću Borjanu Krišto o problematici u kampu "Lipa" te da čeka sastanak sa Nešićem kako bi porazgovarali o koracima koje trebaju preduzeti prilikom rješavanja ovog problema. Također, nada se da će u toku sedmice i lično sa Nešićem moći posjetiti kamp i centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana