Nešić: Kristijan Šmit je u BiH unosio duge cijevi

GS
Foto: GS

Kristijan Šmit je u BiH unosio duge cijevi, tvrdi ministar bezbjednosti Nenad Nešić.

Nešić je takođe rekao da Šmit u BiH boravi kao njemački diplomata, a ne kao diplomata UN, jer je Njemačka najavila njegov boravak, a ne Ujedinjene nacije.

"Dobio sam odgovor od Granične policije gdje su me obavijestili da je gospodin Šmit u toku 2022. godine unio tri duge cijevi u BiH, na šta po zakonu nema pravo, te su naknadno vraćene", rekao je Nešić i objasnio:

"Po našem zakonu, sve strane diplomate koje dolaze s obezbjeđenjem nemaju pravo za unošenje oružja koje mi deklarišemo kao duge cijevi. Znači, imaju pravo da unesu lično naoružanje i određeni broj metaka, ali nemaju pravo na duge cijevi. Ja imam ovdje i tačno koje su to duge cijevi i one su vraćene u toku 2022. godine nazad za Njemačku".

Govoreći o tome kako je Šmit došao u BiH Nešić je otkrio da je Šmit ovdje kao diplomata Njemačke i da on nije nikakav visoki predstavnik i da UN nisu tražile potrebne dozvole za njegov ulazak u zemlju.

"Uspio sam da skupim sve odgovore agencija. Mogu da kažem da se naše agencije boje i bježe da daju direktan odgovor. Većina tih agencija, svi se pozivaju na neke stare akte i neke note, ali ono što sam ja uspio da dobijem ovdje jeste da Kristijan Šmit i njegov boravak u BIH je najavljen od strane Ambasade Njemačke. Znači, možemo reći da je on predstavnik Njemačke, a ne predstavnik Ujedinjenih nacija i da je apsolutno nelegitiman", istakao je Nešić pokazujući dokumente koji potkrepljuju ove izjave.

Naglasio je da Šmit svaki svoj ulazak u BiH mora da najavi i traži dozvole za svoju pratnju.

"Prema zakonu, svaki put gospodin Šmit kad ulazi u BiH on treba da najavi svoj boravak i treba da najavi svoju naoružanu pratnju kako bi mu se odobrio ulazak. Ono što ja nemam je informacija da li on to radi svaki put. Granična policija daje odobrenje, ja nemam decidno od njih da li oni to odobravaju svaki put ili su samo odobrili jednom", rekao je ministar bezbjednosti i dodao:

"Takođe, imam i diplomatske note Njemačke gdje se može jasno vidjeti da je gospodin Šmit diplomata Savezne Republike Njemačke, nikako Ujedinjenih nacija ili nekog drugog međunarodnog organa. Oni traže dozvolu za njegov boravak, za boravak njegove oružane pratnje, to govori o tome da gospodin Šmit nije visoki predstavnik".

Nešić naglašava da će nastaviti da istrajava na ovoj temi i neće dozvoliti da se ovo zataška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana