Nešić: Konaković je postao bruka i sramota BiH

Srna
Nešić: Konaković je postao bruka i sramota BiH

SARAJEVO- Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je Srni da ministar inostranih poslova Elmedin Konaković, pokušajem sprečavanja potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina da dođe na pomen srpskim žrtvama u Prebilovcima, narušava diplomatske odnose i šalje ne samo lošu poruku Srbiji, već i Srbima u BiH.

"Konaković je, nažalost, postao bruka i sramota BiH. Njegovo ponašanje i njegovi postupci priliče vođi navijačkih grupa, a nikako ministru inostranih poslova", rekao je Nešić.

Prema njegovim riječima, žalosno je da mladog čovjeka u njegovom poslu vodi isključivo mržnja prema Srbima i svemu što je srpsko.

"Zamislite tu zlobu, pakost, da ne dozvolite nekom da dođe u BiH helikopterom kako bi se poklonio sjenima žrtava ustaškog zločina u Prebilovcima, a pri tome znate da on može doći i autom? Ponaša sa kao frustrirani planer reda vožnje, a ne kao ministar inostranih poslova", naglasio je Nešić.

Konstatujući da bi ministar inostranih poslova u Savjetu ministara trebao znati da u BiH živi i srpski narod, Nešić je dodao da bi Konaković trebalo da zna i da su ustaše u Prebilovcima pobile 2.000 ljudi i da je to sveto mjesto za srpski narod.

"Možete li zamisliti hajku kakva bi nastala da smo mi nekada zabranili da neko dođe na obilježavanja stradanja Bošnjaka? To je necivilizacijski i primitivno", rekao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara.

On je ocijenio da se Konaković, od miljenika Zapada, modernog i umjerenog političara, etablira kao jastreb, radikalni političar koji sve više postaje problem onima koji su ga doveli na vlast.

"Možda je srećan jer je zabranio jedan prelet, ali je rezervisao i sebi slijetanje i prizemljenje", ocijenio je Nešić.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin spriječen je juče da prisustvuje obilježavanju 83 godine od zločina nad Srbima u Prebilovcima, jer vlasti na nivou BiH nisu odobrile prelet preko BiH.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je notu Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara, izražavajući nezadovoljstvo zbog sprečavanja Vulina da posjeti Prebilovce. U protestnoj noti je naglašeno da ta odluka nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusjedske diplomatske prakse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana