Nešić: Konaković da se izvini zbog neustavne uzurpacije spoljne politike

Srna
Nešić: Konaković da se izvini zbog neustavne uzurpacije spoljne politike

BANjALUKA - Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković trebalo je da se izvini kolegama u Sloveniji, Poljskoj i Rumuniji čiji državljani, koji imaju boravište u BiH, neće moći glasati na izborima za parlament EU zbog neustavne uzurpacije spoljne politike BiH od bošnjačkih političara, ocijenio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Komentarišući Konakovićevo pismo njegovim kolegama u Sloveniji, Poljskoj i Rumuniji, Nešić je istakao da odgovornost za narušavanje bilateralnih odnosa ne samo sa ove tri države, nego mnogo šire, leži na bošnjačkim političarima.

-Kada su udarili na Ustav BiH i njegovu odredbu da Predsjedništvo BiH konsenzusom vodi spoljnu politiku, morali su znati da će to imati posljedice. Sad se suočavaju sa njima i mogu krenuti po svijetu i početi se izvinjavati svim državama koje su uvukli u svoje manipulacije - rekao je Nešić.

Naglasio je da BiH nije igračka u rukama bošnjačkih političara da mogu raditi šta hoće bez posljedica.

Nešić, koji je i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara, istakao je da Rusija nema nikakve veze sa ovim, niti ima govora o nekakvom njihovom uticaju.

-Nema potrebe da se Konakoviću priviđaju Rusi i njihov uticaj, jer je odgovornost u njegovom dvorištu - naglasio je Nešić.

On je istakao da je ovo autentnični srpski odgovor i lekcija o tome šta je BiH - složena zajednica utemeljena na načelu konsenzusa tri naroda i dva entiteta.

Prema njegovim riječima, populizam je kratkog vijeka, a od ministra spoljnih poslova se očekuje da poštuje Ustav BiH i da se ne postavlja iznad Predsjedništva BiH, saopšteno je iz DNS-a.

-Kada se bude tako ponašao i kada shvati da je stav BiH samo ono što verifikuje Predsjedništvo BiH, ovakvih iznuđenih stvari i poteza neće biti. BiH ne može opstati kao sponzorska i kosponzorska igračka nego kao dogovor Srba, Bošnjaka i Hrvata. Dino izgleda poslije UN fijaska nije naučio lekciju - zaključio je Nešić./

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana