Nešić: Galić nije razriješen, bošnjački ministri insistirali na smjeni

Srna
Nešić: Galić nije razriješen, bošnjački ministri insistirali na smjeni

SARAJEVO - Zamjenik direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ Zoran Galić nije razriješen dužnosti jer su bošnjački ministri, umjesto razrješenja, tražili usaglašavanje i smjenu, izjavio je Srni ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

Nešić je napomenuo da lično nema ništa ni protiv smjene, ali da, prema Zakonu o nezavisnim i nadzornim tijelima policijskih struktura BiH i Poslovniku o radu Nezavisnog odbora, Nezavisni odbor predlaže Savjetu ministara smjenu direktora i zamjenika direktora policijskih agencija na nivou BiH.

“S obzirom na to da za mjesec dana nismo dobili takav formalni prijedlog, Ministarstvo bezbjednosti predložilo je da se problem riješi tako što će Galić biti razriješen dužnosti na lični zahtjev, na osnovu Zakona o Sipi i Zakona o policijskim službenicima BiH, a imajući u vidu činjenicu da je podnio zahtjev za penzionisanje”, rekao je Nešić.

Nešić je konstatovao da se na čelu Nezavisnog odbora nalazi bošnjački kadar i da mu nije jasno zašto Nezavisni odbor do sada nije ništa uradio po ovom pitanju, odnosno zašto nije dostavio prijedlog za smjenu.

“Vrtili smo se u začaranom krugu, čekajući Nezavisni odbor i kada smo ponudili rješenje - nisu ga prihvatili bošnjački ministri”, konstatovao je on.

Nešić je napomenuo da nije on taj ko je pisao zakone i da su oni takvi kakvi jesu.

“Zakon o Sipi propisuje da se direktor i zamjenik direktora mogu razriješiti dužnosti iz pet razloga: na lični zahtjev, ako je konačnom odlukom izrečena disciplinska mjera zbog učinjene teže povrede radne dužnosti, ako je osuđen za krivično djelo osim za krivično djelo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, ako je aktivan član političke partije i ako se na osnovu mišljenja nadležne zdravstvene ustanove utvrdi da je trajno spriječen da obavlja dužnost”, precizirao je on.

Nešić je rekao da je prijedlog za smjenu u rukama Nezavisnog odbora.

“Oni su ti koji trebaju inicirati i disciplinski postupak i smjenu, a iz nekog razloga to nisu uradili”, naglasio je Nešić.

Nešić kaže da je na prijedlog Ministarstva bezbjednosti Savjet ministara tražio od Nezavisnog odbora izjašnjenje, koje je stiglo prije dva dana, ali da u njemu nije formalno predložena smjena.

“Zato je jedino bilo moguće Galića razriješiti na lični zahtjev i svaka drugačija odluka, ma koliko apsurdno bilo, lako bi bila oborena u upravnom postupku”, ističe Nešić.

Galić, koji je pobjegao u Hrvatsku, osumnjičen je za primanje dara i zloupotrebu položaja dok je bio direktor Granične policije BiH.

On je bio meta policijske akcije “Kings” u kojoj je trebao biti uhapšen.

U Sudu BiH Srni je rečeno da će ovaj sud u zakonskom roku donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora i raspisivanje potjernice za Galićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana