Neprihvatljivi zaključci Bećirovića i Komšića

Srna
Foto: Dražan Pozderović

Narodna skupština Republike Srpske počela je danas posebnu sjednicu o vetu srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na posljednji zaključak Predsjedništva BiH.

Na dnevnom redu je prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović prema kojoj je zaključak Predsjedništva BiH povodom "eskalacije napada organa entiteta Republika Srpska na osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka BiH", usvojen bez konsenzusa na osmoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH 10. oktobra, veoma štetan po vitalne interese Srpske.

Riječ je o zaključku Predsjedništva BiH u kome se navodi da je neophodno da se "s ciljem dosljedne implementacije načela pravne sigurnosti i vladavine prava, smjesta prekine sa ultimatumima, separatističkim politikama i napadima na BiH i njene institucije".

Cvijanović: Stati u kraj unitarističkim namjerama

Dodik: Odbacite neustavan i politički pokvaren napad na Srpsku

Višković: Poslati poruku da je NSRS iznad Predsjedništva BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske da poslanici treba da odbiju posljednji zaključak Predsjedništva BiH na koji je stavila veto srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović, te da pošalju jasnu poruku da je Narodna skupština iznad odluka Predsjedništva.

Višković je rekao da je sve što se tim zaključkom pokušalo staviti na teret institucijama Srpske - ustvari obrnuto.

"Ne znam da li se ovdje igra gluvih telefona, da li čujemo jedni druge ili su svi i slijepi i gluvi? Kako je moguće da institucije Srpske, kako piše u zaključcima, udaraju na Dejtonski mirovni sporazum i time nanose štetu BiH", rekao je Višković.

On je rekao da je iz izjava svih zvaničnika Srpske, bez obzira iz koje partije došli, vidljiva jedna jedina teza - poštovanje Ustava BiH i Dejtona.

"I zamislite sada se neko drzne u Predsjedništvu BiH da nama, od Narodne skupštine preko Vlade, kažu - vi ste neki separatisti, podrivate suverenitet...", rekao je Višković.

On je ukazao na to da svi znaju da Ustavni sud BiH ne poštuje Ustav BiH.

"Toga nema nigdje nego u BiH. Zato se ovdje treba skratiti diskusija i da se na jedini mogući način pošalje poruka za ubuduće dvojici članova Predsjedništva BiH /Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću/. Da li je to toliko neznanje potpisnika ovog zaključka, u šta sumnjam, ili su oni bili samo sekretarice i daktilografi koji su prepisali nečiju želju - meni je bliže ovo drugo - da su u oni u ime nekoga plasirali ove neistine i pokušali preko Predsjedništva da to lansiraju javnost", rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, nemoguće je na ovakav način funckionisati, jer, koliko god bili nevjerovatni ovi zaključci - oni mogu da imaju dalekosežne skrivene posljedice i zato poslanici treba da ih odbiju i pošalju jasnu poruku - Narodna skupština je iznad odluka Predjedništva BiH, poslanici imaju autoritet i samostalnost i oni su ti koji se pitaju i mogu da donesu odluke.

"Gospodine Komšiću i gospodine Bećiroviću, možete da sanjate na sarajevskim sećijama puste snove, ali Narodna skupština daje posljednju odluku. Vjerujem u Narodnu skupštinu i siguran sam u dvotrećinsku većinu", poručio je Višković.

Vasić: Podrška SDS-a

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragomir Vasić smatra da je zaključak koji su dva člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić donijeli na sjednici Predsjedništva samo jedan u nizu poteza kojima se vrijeđa Srpska, te dodao da podrška SDS-a vetu srpskog člana Predsjedništva Željke Cvijanović nije sporna.

Vasić je tokom skupštinske rasprave o vetu Cvijanovićeve na posljednji zaključak Predsjedništva, rekao da za SDS-a podrška nije sporna, ali i da treba voditi računa o mehanizmu ulaganja veta.

Prema njegovim riječima, Kristijan Šmit je nelegalan visoki predstavnik, a Ustavni sud BiH i OHR produžena ruka političkog Sarajeva koja radi isključivo na štetu Srpske.

"Samim tim je i optužnica protiv predsjednika Srpske /Milorada Dodika/ za nepostojeće krivično djelo politička i ja tu nemam nikakvih dilema", poručio je Vasić.

On smatra da Komšić i Bećirović smišljaju destruktivne podvale za Republiku Srpsku i naglasio da će uvijek glasati protiv njihovih zaključaka.

Todorović: Dobro korištenje veta

Poslanik Socijalističke partije Srđan Todorović istakao je da je dobro korištenje veta jer se time pokazuje da odlučuje parlament Srpske, a ne Predsjedništvo BiH.

"Pokretanje veta srpskog člana Predsjedništva BiH pokazuje da težište odlučivanja treba da bude u Narodnoj skupštini", smatra Todorović.

Stevanović: BiH predmet prelamanja interesa velikih sila

Poslanik DEMOS-a Spomenka Stevanović smatra da je BiH u stanju stalne političke nestabilnosti, te predmet prelamanja interesa velikih sila.

Ona je dodala da BiH treba odgovorne politike koje će promovisati unutrašnjni dogovor i kompromis domaćih političara, a ne nametnuta rješenja, kao i da srpski član Predsjedništva BiH radi dobar posao.

"U ovom trenutku nemamo visokog predstavnika, imamo treće lice, padobranca, ne znam drugačije kako da ga nazovem jer nije imenovan legitimno", navela je Stevanovićeva.

Ona je rekla da su nekima puna usta suvereniteta BiH, a neće da se otvori razgovor o stranim sudijama i nelegitimnom visokom predstavniku. 

Govedarica: SDS platio najveću cijenu međunarodnog intervencionizma

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica izjavio je danas da su za SDS neprihvaljivi zaključci članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića.

Govedarica je tokom skupštinske rasprave o vetu srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović podsjetio da je SDS platio najveću cijenu međunarodnog intervencionizma.

"Ovo je za nas neprihvatljivo zato vas pozivam da danas ovu raspravu vodimo u pravom pravcu, da diskutujemo i kažemo šta mislimo", rekao je Govedarica.

Mazalica: Važno podržati veto

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica smatra da je važno podržati veto srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, zbog kako je ocijenio, sinhronizovanih napada na Srpsku.

Mazalica je tokom skupštinske rasprave o vetu Cvijanovićeve, rekao da je posebna sjednica parlamenta jedinstva prilika da se pokaže snaga Republike.

"Republika Srpska kao federalna jedinica može da zaustavi odluku tijela sa nivoa državne zajednice, što nije slučaj sa federalnim sistemom na primjer u Njemačkoj i ova odluka danas pokazuje da je Narodna skupština konačno mjesto odlučivanja", ocijenio je Mazalica.

On je podsjetio da je BiH sastavljena od dva entiteta koji su nosioci suvereniteta.

Prema njegovim riječima, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da su zaključci Predsjedništva BiH izuzetno štetni i politički stavovi koji mogu imati teške implikacije po Srpsku.

"Važno je da podržimo danas veto srpskog člana Predsjedništva", ponovio je Mazalica i pojasnio da srpski član Predsjedništva ima pravo na veto ukoliko je preglasan, a kojim se mogu oboriti štetni zaključci.

On je naveo da se Republika Srpska bori za Dejtonski mirovni sporazum, te smatra da opozicija treba glasati za veto Cvijanovićeve.

SPS će podržati veto

SPS će podržati veto srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, rekao je šef Kluba poslanika SPS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Maksim Skoko.

"Naši poslanici će danas podržati veto Cvijanovićeve", rekao je Skoko novinarima u parlamentu Srpske.

Žunić: Odbaciti zaključke koji su protiv Srpske

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u parlamentu Republike Srpske Igor Žunić smatra da svi srpski poslanici moraju odbaciti zaključke Predsjedništva BiH koji su protiv interesa Republike Srpske.

"Parlament Srpske je posljednji bedem odbrane Republike Srpske. Teška su vremena sada, a biće i teža. Zato moramo biti spremni da donosimo važne odluke koje će sa sobom nositi i posljedice", istakao je Žunić tokom skupštinske rasprave o vetu srpskog člana Predsjedništva BiH na posljednji zaključak Predsjedništva BiH.

On je rekao da su zaključci Predsjedništva BiH teški, bahati i bezobrazni, ističući da su oni samo jedan od alata koje koriste pojedine strane ambasade i međunarodni faktori koje su planirali centralizaciju BiH i razvlašćenje Republike Srpske.

"Insistiranje na zakonu o imovini BiH početak je tog procesa, a onda slijedi nastavak čitave priče dovođenjem Kristijana Šmita, podrškom protektora ambasadora koji su neustavno sebi dali za pravo da poruše sve demokratske institucije odlučivanja kao što je Narodna skupština Republike Srpske, koja je izabrana voljom građana Srpske", istakao je Žunić.

On je rekao da BiH jedino može da opstane na kompromisu tri naroda i dva entiteta.

Samostalni poslanik Željko Dubravac smatra da su zaključci Denisa Bećirovića i Željka Komšića neprihvatljivi i da ne donose dobrobit Republici Srpskoj.

"Parlament Srpske ne treba se koristiti na način da ga moćni međunarodni faktori uzurpiraju", kaže Dubravac.

On je rekao da je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio rat i donio neke druge odnose, zbog čega smatra da bi se Predsjedništvo BiH trebalo vratiti realnim stvarima u životu, a male zajednice zadržati dobru komunikaciju sa svima.

Ljubojević: Koristiti sve mehanizme za zaštitu Srpske

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević smatra da ne treba bježati od korištenja mehanizma veta ili bilo kojeg vida zaštite Srpske, kao i da narodni poslanici danas trebaju pokazati jedinstvo.

Ljubojevićeva je tokom skupštinske rasprave o vetu srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović rekla da veto ili bilo koji drugi vid zaštite Srpske i svih konstitutivnih naroda nije potrošna roba i nema rok trajanja.

"Onoga momenta kada nam ukinu to pravo ili bilo kojem konstitutivnom narodu ili entitetu, odnosno našoj Republici Srpskoj, tog dana prestaje postojati BiH, tog dana opstanak naš je ovdje ugrožen", ocijenila je Ljubojevićeva na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Prema njenim riječima, Republici Srpskoj se ne mogu oduzeti zagarantovana prava i imovina, te da se preko toga ne smije preći.

"Imovina je naša i pripada Srpskoj. Ne smijemo dozvoliti silne napade, afere i udare na predsjednika Srpske Milorada Dodika", poručila je Ljubojevićeva.

Ona smatra da se Srpska ne smije plašiti stranih intervencija, te da se danas na posebnoj sjednici treba pokazati jedinstvo.

"Svaki naredni veto srpskog člana Predsjedništva, bez obzira o čemu se god radilo, treba podržati i to je poruka", naglasila je Ljubojevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana