Đokić: Neodgovorni pojedinci u BiH i dalje vode protivustavnu spoljnu politiku

G.S.
Đokić: Neodgovorni pojedinci u BiH i dalje vode protivustavnu spoljnu politiku

BANjALUKA - Predsjednik Socijalističke partije Republike Srpske Petar Đokić smatra da je odluka Svena Alkalaja prilikom glasanja predstavnika Misije BiH pri Ujedinjenim nacijama, koji se na sjednici komiteta Generalne skupštine izjasnio protiv ruske rezolucije o borbi protiv glorifikacije nacizma, grubo kršenje Ustava, jer po ko zna koji put, odluka nije usaglašena među članovima Predsjedništva BiH.

"BiH je dosad imala veoma proaktivnu ulogu kada je riječ o ovoj rezoluciji jer je bila jedna od njenih koautora, a čiji je autor, naravno, Rusija. Sve upućuje na to da je riječ o političkom glasanju, podrivanju Rusije i prisiljavanju Bosne i Hercegovine da se opredijeli za stranu koja je protiv Rusije u ukrajinskom sukobu", smatra Đokić.

Đokić ističe da je svaki istup predstavnika BiH na međunarodnoj sceni, a koji nije usaglašen od strane predstavnika sva tri konstitutivna naroda, neprihvatljiv i da time državna zajednica pokazuje neozbiljnost i nesposobnost da vodi adekvatnu spoljnu politiku.

"Sramotno je da BiH, po ko zna koji put, pokazuje svoje nejedinstvo i odricanje od antifašističkih vrijednosti i tradicija. Rusija nikada nije dovodila u pitanje Dejtonski sporazum. Kao njegov garant, uvijek je podržavala unutrašnji dijalog i dogovor državotvornih entiteta i konstitutivnih naroda u BiH," rekao je Đokić. 

Na srpskom članu Predsjedništva je odluka o tome da li će tražiti odgovornost od Ministarstva spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH, pod čijom nadležnošću je i Misija BiH pri Ujedinjenim nacijama, zaključio je Đokić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana