"Obavještajno ne znači i da treba obavještavati široke narodne mase": Neodgovorne izjave Zukana Heleza

Tanjug
"Obavještajno ne znači i da treba obavještavati široke narodne mase": Neodgovorne izjave Zukana Heleza

SARAJEVO- U BiH ne postoje ni tehnološko znanje ni kapaciteti za izradu visokotehnoloških rješenja kao što su dronovi, a pogotovo sistemi navigacije za 'loitering munition' odnosno tzv. dronove samoubice koji zahtijevaju ekstremno precizna navigaciona sredstva, izjavio je za Kliks dobro obaviješten izvor upućen u dešavanja u namenskoj industriji.

Neimenovani sagovornik portala ističe da je stoga nerealno vjerovati da u vremenima širokih globanih sukoba poput rata u Ukrajini i rata u Gazi, ijedna država legalnim putem izvozi takva tehnološka rješenja i daje na korišćenje kompanijama u BiH.

Ova izjava dolazi samo sedam dana od kada je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez najavio da će "Bosna i Hercegovina za 15 dana početi proizvodnju dronova samoubica".

Portal konstatuje da je riječ o prilično neutemeljnoj i populističkoj izjavi na tako ozbiljne teme, što, kako kažu, i nije nešto pretjerano novo za Zukana Heleza koji i ranije izlazio u javnost sa, kako je govorio, obavještajnim podacima.

"U šali se zna reći da aktuelnom ministru odbrane možda treba pojasniti da "obavještajno" nužno ne znači i da o takvim informacijama treba obavještavati široke narodne mase", piše Kliks i dodaje da je posljednja njegova izjava o proizvodnji dronova u roku od samo 15 dana za BiH "zaista neodgovorna ako se znaju činjenice, a naročito ako ih izgovara jedan ministar odbrane zemlje koja stremi ka članstvu u EU i NATO".

Osim toga, ukazuju, korištenje takve tehnologije podliježe potpisivanju ugovora između države i proizvođača tehnologije kojom država garantuje da će ona biti krajnji korisnik takve tehnologije.

"Ukoliko bi ministrova izjava i bila istinita, u takav proces bi morao biti uključen niz institucija iz oba entiteta pa je nemoguće pristupiti razvoju pomenute tehnologije u tajnosti", ukazao je neimenovani izvor.

Vrijeme će, kaže, pokazati da li je ova Helezova izjava bila strategija odvraćanja ili jednostavno jeftini populizam.

"Treba istaći da je ranije ministrovo spominjanje stručnjaka iz BiH  koji rade u inostranstvu u namjenskoj industriji neodgovorno jer su oni pod strogim ugovorima o povjerljivosti sa kompanijama u kojim rade. Jedini projekat koji je u BiH nazvan dronom, iako to suštinski nije, razvijen je u Centru naprednih tehnologija koji je finansiran iz budžeta Kantona Sarajevo, a izrađen u prostorijama Aerokluba Visoko. I takav proizvod je napravljen od gotovih komponenti iz inostranstva, dakle nije plod kompletne proizvodnje u BiH", navodi neimenovani sagovornik Kliksa.

Stručnjaci u sektoru namjenske industrije su veoma skeptični kada je u pitanju ova Helezova izjava i niko niti vjeruje u nju niti ima ikakve informacije da se proizvodnja te vrste dronova uopšte planira uskoro u BiH.

Navode da su u pokušaju da dobiju novu izjavu, odnosno objašnjenje Helezove tvrdnje o proizvodnji dronova samoubica, ostali bez odgovora jer, kako kažu,  ministar odbrane više nije želio da komentariše ovu temu na za ovaj portal, ni za druge medije u BiH.

On je, piše Kliks, tako javnost ostavio u neznanju o kojoj vrsti dronova samoubica se tačno radi, na koji način će se proizvoditi i ko će ih proizvoditi te da li postoji dozvola za proizvodnju tih dronova za strano tržište.

Podsjećaju i da Helen takođe nije rekao po kojem ugovoru odnosno za koga će se ti dronovi proizvoditi, kao i kada je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa dalo dozvolu za tako nešto.

"Do tada, ova izjava Zukana Heleza može se posmatrati samo kao, u najmanju ruku, neutemeljena", navodi portal.

Podsjećaju i da je vojno-politički analitičar Đuro Kozar nedavno za Nezavisne novine izjavio je da u namjenskoj industriji u Federaciji BiH postoji osam firmi, a koliko mu je poznato, nijedna od njih nije osposobljena za proizvodnju besposadne letjetilice koja bi bila naoružana i imala velike efekte u borbenim dejstvima.

Ni Almin Mališević, sekretar Grupacije namjenske industrije Privredne komore Federacije BiH, nema informaciju da će proizvodnja ovakvih dronova početi uskoro u Federaciji.

           

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana