Nenad Stevandić za “Glas Srpske”: U parlamentu neće biti mjesta za rijaliti

 Vedrana Kulaga Simić
Nenad Stevandić za “Glas Srpske”: U parlamentu neće biti mjesta za rijaliti

U republičkom parlamentu nema mjesta za pravila koja vladaju u rijaliti programima, već samo za ona koja su utvrđena skupštinskim aktima. Ova institucija mora da bude hram demokratije, gdje ćemo argumentima braniti stavove, a nikako uvredama.

Kaže to za “Glas Srpske” Nenad Stevandić, koji je izabran za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske na konstitutivnoj sjednici u utorak.

Za mnoge prognoze je, kako kaže, još rano jer su tek počeli.

- Pred nama su dvije važne odluke - izbor delegata u Dom naroda Parlamenta BiH i u Vijeće naroda Narodne skupštine, a imajući u vidu da je Republika Srpska, odnosno Narodna skupština usvojila republički budžet za narednu godinu i program ekonomskih reformi, pred nama je izbor novog sastava Vlada Srpske. To su obaveze koje moramo završiti do kraja ove godine, a poslije toga radićemo u planiranim okvirima i u skladu sa zahtjevima koji dođu do nas - istakao je Stevandić.

GLAS: Šta očekujete od ovog, 11. po redu skupštinskog saziva?

STEVANDIĆ: Trudiću se da rad bude što mirniji i da se više bavimo onim što je skupštinski zadatak, a manje svađama, odnosno reklamama. Moderno je doba. I u drugim parlamentima, čak u najrazvijenijim zemljama, dešavale su se, i dešavaju burne stvari. Što se mene tiče, potrudiću se da nam rad bude što efektivniji te, ukoliko je to moguće, naša politička neslaganja ostanu u okvirima pristojne verbalne komunikacije.

GLAS: To bi moglo biti teško, ako uzmemo u obzir tok konstitutivne sjednice i početak rada novog saziva.

STEVANDIĆ: Slažem se, ali ne vjerujem da iko uživa u ružnim riječima i prepucavanjima, a još manje incidentnim situacijama. Moje je da pokušam da imamo pristojne rasprave, ali ne mogu da gatam kako će to biti.

GLAS: Vaš prethodnik Nedeljko Čubrilović sa pozicije predsjednika parlamenta je upozoravao da mnogi poslanici pričaju o stvarima koje nisu povezane sa tačkom dnevnog reda o kojoj se raspravlja.

STEVANDIĆ: Svjesni smo da je ovo doba u kojem živimo donijelo rijaliti pravila koja možda mogu da se primjenjuju više na drugim mjestima nego u parlamentu. Narodna skupština treba da bude hram demokratije i da se svi takmičimo argumentima, a ne upućivanjem uvreda. Rano je, ipak, da bilo šta kažem, osim da namjeravam da budem korektan i sarađujem sa svim klubovima i poslanicima. Ništa drugo ne mogu da obećam.

Turbulencije

GLAS: I ovaj saziv bi, prema očekivanjima brojnih zvaničnika Srpske, mogao da se suoči sa brojnim izazovima, od političkih do onih koji se tiču života običnih građana. Šta Vi kažete?

STEVANDIĆ: Prvi saziv Narodne skupštine RS je imao tešku, pa i najtežu, ulogu u najturbulentnije vrijeme, tako da uvijek treba da se sjetimo da su i drugi izdržali te da i mi možemo. Tu nam je dužnost. Pred nama je sigurno turbulentno vrijeme koje je počelo zbog sukoba u Ukrajini, a nastavlja se sa krizom sa hranom i energijom te velikom recesijom u cijelom svijetu, koja ni nas neće zaobići i koju će građani osjetiti. Parlament treba da bude tu korektivni faktor i podrške dobrim rješenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana