Nemanja Davidović iz Sočija: Podrška Dejtonu, protivljenje politici pritisaka i prijetnji

Srna
Foto: G.S.

SOČI - Savjetnik predsjednika Republike Srpske Nemanja Davidović rekao je da su učesnici Svjetskog festivala mladih u Rusiji svjedočili slobodi, demokratiji i ravnopravnosti što podstiče mlade ljude na aktivno učešće u oblikovanju svojih društava.

”Paneli posvećeni diplomatskim odnosima, na kojima su učestvovali ruski zvaničnici Sergej Lavrov, Dmitrij Medvedev, Marija Zaharova i brojni drugi, bili su prilika da otvorimo diskusiju i o aktuelnim događajima u kontekstu međunarodnih sporazuma i diplomatije. Najbolji i najsvježiji primjer hegemonije koja nam se nameće kao dobro jeste sporazum iz Minska, koji je kao laž i prevara poslužio za kupovinu vremena za rješavanje stvari u Ukrajini, što su nedavno priznali i evropski zvaničnici”, rekao je Davidović.

On je u izjavi iz Sočija naveo da se ovaj primjer donekle može uporediti i sa situacijom u BiH, gde je kroz Dejtonski sporazum zaustavljen rat i obećana stabilnost.

“Međutim, sve češće svjedočimo kršenju istog, posebno od onih koji su ga kreirali. BiH se nameću kao dobra rješenja ono što u svijetu odbacuju i protiv čega se grčevito bore. Nametanje kolonijalnog upravnika, kao što je slučaj sa Kristijanom Šmitom, i suđenje predsjedniku Republike Srpske i direktoru 'Službenog glasnika' suprotno je osnovnim principima slobode i demokratije koje ovđe proslavljamo”, naglasio je Davidović.

On je naveo da se jasno vidi beskrupuloznost zvaničnog zapada, dupli standardni i politički pritisci koji se decenijama nameću javnosti u BiH sa posebnom presijom prema institucijama i rukovodstvu Republike Srpske, istovremeno gazeći međunarodno pravo, kao i ljudska prava, njihov demokratski kapacitet i izbor obezbijeđen Dejtonskim sporazumom.

Davidović je naglasio da se u Sočiju jasno vidi da Srpska i predsjednik Republike Milorad Dodik imaju razumijevanje i podršku u borbi za Dejtonski sporazum bez nametnja i pritisaka, što je i jedna od poruka samog festivala.

On je dodao da su učesnici iz Republike Srpske podijelili nekoliko desetina primjeraka Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku zvaničnicima, političarima i diplomatama s ciljem njegovog očuvanja i boljeg razumijevanja situacije na međunarodnoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana