Nemamo ništa sa kupovinom dijelova iz Rusije

Marijana Miljić Bjelovuk
Nemamo ništa sa kupovinom dijelova iz Rusije

BANjALUKA - Predstavnici preduzeća iz oblasti namjenske industrije u Srpskoj tvrde da nisu bili uključeni u posao nabavke dijelova iz Rusije za helikoptere koje koristi vojska Hrvatske.

Mediji su juče objavili da je Vazduhoplovno-tehnički zavod iz Velike Gorice pokušao da nabavi dijelove za svoje helikoptere ruske proizvodnje uz posredovanje firme iz Republike Srpske. Cilj je, navodno, bio zaobići sankcije koje je Hrvatska, zajedno sa Evropskom unijom, uvela Rusiji.

Direktor Vazduhoplovnog zavoda “Kosmos” iz Banjaluke Dušan Vještica rekao je “Glasu Srpske” da prvi put čuje za tu informaciju, a istog stava je bio i direktor “Tehničkog remonta Bratunac” (TRB) Slaven Ristić.

- Sada čujem tu informaciju. Mi nismo bili uključeni u taj posao, a i ne znamo da je neko drugo preduzeće iz Srpske imalo veze s tim - kazao je Ristić.

Isti odgovor dobili smo i od vršioca dužnosti direktora za ekonomske poslove u preduzeću “Orao” iz Bijeljine Mladena Lemeza.

- Demantujemo bilu kakvu povezanost s nabavkom dijelova iz Rusije za helikoptere u Hrvatskoj - rekao je “Glasu Srpske” Lemez.

O potezu Hrvatske da preko firme u Srpskoj nabavi dijelove za svoje helikoptere ništa ne zna ni vršilac dužnosti direktora Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme Goran Ćosić.

- Sada čujem za to. Ne znamo ništa u vezi s tim poslom - naveo je Ćosić.

Helikoptere “Mi-8” ruske proizvodnje koristi vojska u Hrvatskoj, a za dijelove i održavanje zadužena je kompanija “Aero Technic Service” iz Moskve (ATS). Prema navodima medija iz Hrvatske, prije gotovo mjesec dana Vazduhoplovno-tehnički zavod iz Velike Gorice posjetila su dva predstavnika ATS-a kako bi pregovarali o prodaji rezervnih dijelova za helikoptere.

Tada je, tvrde izvori, dogovoreno da ruska kompanija u Veliku Goricu pošalje ponudu za prodaju potrebnih dijelova, ali pošto je platni promet između Hrvatske i Rusije onemogućen zbog sankcija, u čitav posao je uključena neimenovana kompanija iz Srpske.

- Robu bi formalno kupila neka firma u RS, od koje bi Vazduhoplovno-tehnički zavod otkupio tu robu i uvezao u Hrvatsku - navodi se u tekstu.

Taj posao je na kraju propao jer su se u sve umiješale hrvatske Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) i Vojna obavještajna sigurnosna agencija.

Odgovor

U Vazduhoplovno-tehničkom zavodu iz Velike Gorice potvrdili su da su se sastali sa predstavnicima ATS-a. Međutim, naveli su da je do njega došlo na rusku inicijativu, te da su razgovarali o otvorenim stavkama za nabavku robe i usluga iz prethodnog perioda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana