Nema suđenja holandskim oficirima zbog Srebrenice

Agencije
Nema suđenja holandskim oficirima zbog Srebrenice

Hag - Holandsko tužilaštvo neće pokrenuti krivični postupak protiv generala Toma Karemansa, koji je komandovao holandskim mirovnim snagama u enklavi Srebrenica 1995. godine, i još dvojice holandskih oficira.

Tužilaštvo je odbacilo tužbu koju su prije tri godine podnijele porodice trojice Bošnjaka ubijenih u Srebrenici 1995. godine.


“Nakon razmatranja činjenica zaključeno je da nema osnova za krivičnu odgovornost Toma Karemansa, Roba Frankena i Berenda Ostervena”, navodi se u saopštenju iz tužilaštva u Arnhemu.

Tužba je podnijeta protiv Toma Karemansa, koji je bio komandant holandskog bataljona UNPROFOR-a u Srebrenici, njegovog zamjenika Roba Frankena i oficira Berenda Ostervena.

Krivičnu prijavu protiv Karemansa i ostalih podnijeli su Hasan Nuhanović i porodica ubijenog Rize Mustafića, bivšeg električara u bazi holandskog bataljona.

Nuhanović je podnio tužbu i protiv države Holandije. Holandski apelacioni sud je 2011. godine zaključio da je država Holandija odgovorna za smrt njegovog oca i brata, te za smrt Rize Mustafića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana