Nema pravde za Srbe iz Knina: 29 godina tišine na masakr u Gošiću

GS
Nema pravde za Srbe iz Knina: 29 godina tišine na masakr u Gošiću

KNIN - Ni 29 godina od zločina u selu Gošić kod Knina, gdje je ubijeno sedam srpskih civila prosječne starosti 70 godina, niko nije kažnjen, baš kao ni za likvidaciju devetoro civila u obližnjim Varivodama, počinjenu nakon zločinačke hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

Iz "Veritasa" podsjećaju da su 27. avgusta 1995. godine u Gošiću ubijeni članovi porodice Borak - Savo /70/, Vasilj /68/, Grozdana /75/, Marija /81/, Kosovka /77/, Milka /75/ i Dušan /56/.

Kako ukazuju iz "Veritasa", mjesec dana kasnije, 28. septembra 1995. godine, u Varivodama je ubijeno devet srpskih civila čija je prosječna starost bila 67 godina, a likvidiran je i Uglješa Ilijašević /54/, čijeg imena nema na spomeniku žrtvama u tom selu.

- Svi ubijeni bili su civili, a u tim selima, ni u vrijeme rata ni u vrijeme ubistava, nije bilo nikakvih ratnih aktivnosti. Ostali su zato što nisu htjeli napustiti svoja ognjišta i što su povjerovali Tuđmanovim pozivima da svima koji nisu `okrvavili ruke` garantuje imovinsku i ličnu bezbjednost - navodi se u saopštenju.

Međutim, kako ističu iz "Veritasa", svi koji su ostali ubijeni su iz vatrenog oružja iz neposredne blizine u dvorištima, na kućnim pragovima ili u kućama.

- U namjeri prikrivanja zločina, hrvatska policija ih je tajno pokopala na kninskom groblju pod oznakom `nepoznat` iako su znali njihov identitet. Njihova tijela su u proljeće 2001. ekshumirali haški istražioci među posmrtnim ostacima 301 lica, koliko ih je bilo pokopano na kninskom groblju, svi iz vremena `Oluje` i `postoluje` - navode iz "Veritasa".

Prema njihovim riječima, ova ubistva su relativno brzo procesuirana, tako da je Županijsko državno tužilaštvo u Zadru već 1996. podiglo optužnicu protiv šestorice bivših hrvatskih vojnika zbog krivičnog djela ubistvo iz koristoljublja.

- Iste godine Županijski sud u Zadru, iako su četvorica optuženika u istrazi priznala ova djela, oslobađa ih optužbe u nedostatku dokaza - podsjećaju iz "Veritasa".

U saopštenju se dodaje da je Vrhovni sud Hrvatske ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje

- Tokom ponovljenog suđenja pred Županijskim sudom u Šibeniku zastupnik optužbe je 13. februara 2002. odustao od optužnice protiv svih optuženih uz obrazloženje da su došli do saznanja ko bi mogao da bude počinilac ubistava u Varivodama i Gošiću, najavljujući novu istragu - navode iz "Veritasa".

Međutim, kako kažu, ni 29 godina od zločina, nema optuženih ni osuđenih za ubistva civila u Varivodama i Gošiću, kao ni za mnoga druga ubistva srpskih civila u "postolujnim" vremenima u susjednim selima, prenosi SRNA.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana