Nema kvoruma za raspravu o minimalcu, sjednica odgođena

Marijana Miljić Bjelovuk
Nema kvoruma za raspravu o minimalcu, sjednica odgođena

BANjALUKA - Vanredna sjednica Ekonomsko socijalnog savjeta Republike Srpske koja je bila zakazana za danas i na kojoj su socijalni partneri trebali da nastave razgovore o povećanju najniže plate, odgođena je za iduću sedmicu, potvrđeno je „Glasu Srpske“.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da nema kvoruma za održavanje sjednice sa strane poslodavaca.

- Potrebna su naša tri člana. Sjednica je zakazana na brzinu, a ljudi su na odmoru tako da nema kvoruma – kazao je "Glasu Srpske" Trivić.

Poslovna zajednica u Srpskoj je protiv bilo kakvog daljeg povećanja minimalca te navode da u prilog tome idu i podaci koje su dobili od strane Ministarstva finansija RS.

- Makroekonomski pokazatelji ukazuju da je trenutni iznos najniže plate maksimalan koji mi u ovom trenutku možemo dozvoliti. Ako je želja Vlade da na taj način pristupa zaštiti onih koji imaju minimalac onda to treba uraditi na način da duplo smanji iznos oporezivanja najniže plate - rekao je "Glasu " direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić.

Naglasio je da je inflacija za šest mjeseci pokrila dosadašnji iznos rasta najniže plate.

- Svako povećanje mimo toga bi u suštini učinilo da Srpska bude u prosjeku najviše opterećena u odnosu na prosječnu plata. Mi smo trenutno po toj analizi na 60 odsto ušešća najniže plate u prosječnoj. Nijedna zemlja regiona nije blizu toga prosjeka  - naglasio je Aćić.

Dodao je da, ako Vlada Srpske želi da štiti najnižu platu daljim rastom, to treba uraditi na način kao što su Crna Gora i Hrvatska, koje su drastično  smanjile nivo oporezivanja najniže plate, odnosno da on bude prepolovljen i da iznosi 25 odsto neto, odnosno 15 odsto bruto.

- Zbog toga sugerišemo da ako Vlada želi da štiti standard onih sa najnižim primanjima onda to treba uraditi na način da se najniža plata oporezuje kao u Crnoj Gori i Hrvatskoj – rekao je Aćić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana