Negativni revizorski izvještaji za Banjaluku i Bijeljinu pred tužiocima

Kapital
Negativni revizorski izvještaji za Banjaluku i Bijeljinu pred tužiocima

BIJELjINA – Glavna služba za reviziju Republike Srpske uputila je 16. avgusta Republičkom javnom tužilaštvu negativne revizorske izvještaje o finansijskom poslovanju Grada Banjaluka i Grada Bijeljina za 2023. godinu, potvrđeno je iz Glavne službe za reviziju Srpske.

„Osim za ova dva grada, u toku ove godine Republičkom javnom tužilaštvu dostavljeni su i revizorski izvještaji za Nacionalni park Sutjeska, Republičku upravu civilne zaštite Srpske i „Kosmos“ Banjaluka za koje je takođe izraženo negativno revizorsko mišljenje za 2023. godinu“, navodi se u odgovoru revizora na pitanja Kapitala.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina potvrđeno je za pomenuti portal da su formirali predmet na osnovu negativnog izvještaja revizora za Grad Bijeljina i to nakon što je Kapital o tome postavio pitanja.

„Nakon što smo zaprimili vaš upit i sa službene stranice Glavne službe za reviziju javnog sektora Srpske preuzeli Izvještaj o provedenoj finansijskoj reviziji Grada Bijeljina, ovo tužilaštvo će formirati predmet. Tužilac koji bude zadužio pomenuti predmet će preduzeti sve potrebne mjere i radnje u cilju utvrđivanja o kojem krivičnom djelu se radi, kako bi se donijela pravilna tužilačka odluka“, navodi se u odgovoru Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina.

Ista pitanja upućena su i Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka vezana za negativan izvještaj Glavne službe za reviziju Srpske o finansijskom poslovanju Grada Banjaluka. Iz ovog tužilaštva još nismo stigli dogovori, ali ni tužiocima u Banjaluci neće ostati ništa drugo nego da kao i kolege u Bijeljini formiraju predmet i utvrde da li su i koja krivična djela počinjena u radu Gradske uprave Banjaluka tokom prošle godine.

Interesantno je da su revizori ustanovili da su budžetski deficiti i Bijeljine i Banjaluke veći za deset miliona KM od onoga što je prikazano u finansijskim izvještajima, kao i da su imali identične zamjerke na nezakonita zapošljavanja, stvaranje obaveza izvan budžetskog okvira i kršenje zakona o javnim nabavkama.

Prema zvaničnim podacima, MUP Republike Srpske je od osnivanja Glavne službe za reviziju na osnovu negativnih revizorskih izvještaja podnio nadležnim tužilaštvima ukupno 61 izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i 58 izvještaja o preduzetim mjerama i radnjama.

„Javna tužilaštva u Srpskoj podigla su ukupno 22 optužnice po osnovu dostavljenih negativnih izvještaja Glavne službe za reviziju Srpske“, precizirali su iz Ministarstva pravde Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana