Nebenzja: Cilj rezolucije demonizacija jednog naroda i podrivanje Dejtona

GS
Nebenzja: Cilj rezolucije demonizacija jednog naroda i podrivanje Dejtona

NjUJORK - Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja je na početku svog izlaganja u Generalnoj skupštini UN o stavu Moskve nakon usvajanja nacrta rezolucije o Srebrenici izjavio da su brojne delegacije predvođene Njemačkom odlučile da zloupotrijebe ovlaštenja i da donesu političku deklaraciju.

Prema njegovim riječima, to je bio politički cilj, uprkos uvjeravanjima sponzora nacrta rezolucije u suprotno.

On je istakao da je cilj bio da se demonizuje jedan narod bivše Jugoslavije, da se podriva Dejtonski sporazum i odluka 1031 Savjeta bezbjednosti UN i da zato ne predstavlja iznenađenje što je usvojena bez konsenzusa.

Nebenzja napominje da rezolucija nije usvojena brojem glasova kojem su se sponzori nadali, jer je, računajući uzdržane, veći broj članica koje nisu podržale tekst rezolucije od onih koje jesu.

"Među sponzorima imamo stalnog predstavnika BiH koje je prevazišao svoja ovlaštenja, jer na osnovu Ustava BiH, koji je dio Dejtonskog sporazuma, današnje podnošenje teksta rezolucije trebalo da bude dogovoreno sa svim članovima Predsjedništva BiH", naveo je Nebenzja.

Nebenzja smatra da je to još jedna potvrda neprestanih laži bošnjačke elite i njihovih zapadnih saveznika da bi se zanemario konsenzus o jedinstvu kada se radi o međunarodnim pitanjima.

"Treba da postoji izbalansirani interes tri konstitutivna naroda i dva entiteta, što je srž Dejtonskog sporazuma, koji je okončao krvavi građanski rat u bivšoj Jugoslaviji.

Sponzori ove inicijative su, zapravo, doveli u zabludu članove Skupštine, jer tvrde da će rezolucija dovesti do pomirenja, a istovremeno su prikrili da nema glavne elemente i saglasnost svih strana koje žive u toj zemlji", naglasio je Nebenzja.

On je skrenuo pažnju na to da je prilično neprikladno praviti paralelu između rezolucije o genocidu u Ruandi i današnje odluke o Srebrenici i podsjetio da je nacrt rezolucije o Ruandi prije razmatranja u Generalnoj skupštini bio dogovoren na unutrašnjem planu i da je postojala saglasnost AFričke unije.

Ruski predstavnik je napomenuo da u slučaju nacrta današnje rezolucije nije bilo sličnog pristupa i, umjesto toga, "grupa prijatelja" je pripremila i predstavila svima nacrt kao konačan proizvod u stilu "uzmi ili ostavi".

"Bez ikakvih konsultacija, odbijene su sve žalbe koje su uložile odgovorne članice, uključujući Srbiju i Rusiju, da se to vrati na nacionalni nivo, te da o tome treba da razgovaraju sva tri konstitutivna naroda BiH, da bi se ostvarilo jedinstvo", naveo je Nebenzja.

On je ukazao na to da su među kosponzorima Njemačka, Irska, Italija, Francuska, Lihtenštajn, pa čak i Novi Zeland.

"Čak je i Holandija imala skrupula da se priključi, a njen bataljon iz sastava UN imao je sramotnu ulogu u Srebernici 1995. godine", podsjetio je Nebenzja.

Nebenzja je rekao da je jedna stvar jasna, a to je da su sponzori odluke danas namjerno "gurali BiH", bez ikakvih konsultacija i bez obzira na cijenu koju je BiH platila tokom građanskog rata devedesetih godina prošlog vijeka.

Nebenzja je podsjetio da je u BiH bilo mnogo krvavih tragedija i među Bošnjacima i Srbima i Hrvatima, te da Rusija ostaje sa utiskom da nikada neće doći do pomirenja među ljudima iz BiH i da to vidi kao prijetnju po mir i bezbjednost u zemlji i regionu u cijelosti.

"Sve je ovo cinično i licemjerno. Ali ono što je još više iznenađujuće jeste, da glavni sponzor ove rezolucije Njemačka, zemlja koja je u 20. vijeku započela dva svjetska rata, ubila milione ljudi i poslala ih u koncentracione logore, odgovorna je za masakre u AFrici i učestvovala je najaktivnije u raspadu Jugoslavije i bombardovanju Sarajeva 1995. godine", istakao je Nebenzja.

On je naglasio da ista ta Njemačka sada pokušava u okviru Generalne skupštine UN da drži predavanje drugima o značaju nacionalnog pomirenja.

Prema njegovim riječima, Rusija je uvjerena da Njemačka nema bilo kakvo moralno ovlašćenje ni da pominje riječ "genocid", niti da pominje bilo šta osim svojih užasnih zločina.

Nebenzja je podsjetio da su UN stvorene zbog zločina koje je počinila nacistička Njemačka, sa ciljem da se takvi zločini protiv čovječnosti jednom za svakda spriječe.

On je istakao da su, kroz ovaj korak, sponzori projekta eliminisali status kvo koji je postojao na osnovu rezolucije kojom je 9. decembar proglašen Međunarodnim danom svih genocida i da su otvorili Pandorinu kutiju.

"Želim da vas podsjetim da se odluka Generalne skupštine o genocidu i drugim zločinima od nacističke njemačke nad ljudima Sovjetskog Saveza tokom Velikog patriotskog rata od 1941. do 1945. godine nikada nije desila, pri čemu su ovi zločini nacističkog režima odnijeli živote 27 miliona sovjetskih građana.

Mnogi evropljani su takođe propatili, a Srbi su to itekako osjetili. Nećemo to zaboraviti. Niko i ništa nije zaboravljeno. Gospodine predsjedniče, ne možemo da zanemarimo ovde izjavu koju su dale brojne delegacije o značaju poštovanja odluka Suda o za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda", naglasio je Nebenzja.

Nebenzja je naveo da su ti mehanizmi pristrasni, da su odluke takvih sudova politizovane i uopšte ne pomažu da se postigne trajno pomirenje na Balkanu.

"Rezidualni mehanizam je samo pomogao da se prodube podjele na Balkanu. Odgovornost za dešavanja devedesetih je isključivo stavljena na Srbe, a isključeni su brojni zločini koje su počinile druge strane u sukobu. Kao rezultat toga, glasovi srpskih žrtava nisu se čuli i oni nisu dobili pravdu.

Kao da taj mehanizam nije uopšte vidio zločine nad Srbima. Pravda i istina ne funkcionišu tako. Imamo mnoge dokaze koji dovode o pitanje ono što je tribunal rekao", napomenuo je Nebenzja.

On je naveo da postoje rješenja na hiljadama stranica, ali je "genocid" došao na osnovu jednog teleFonskog razgovora koje je jedna strana izvršila.

Nebenzja je naveo da međunarodni sud nije htio da ide u detalje i jednostavno je odlučio da prihvati neke zaključke, u zasebnim mišljenjima o odlukama koje su donesene u februaru 2007. godine, te da su mnoge nepravde tako otvorene.

"Gospodine predsjedniče, za današnju rezoluciju smo čuli da samo treba da smanji jaz, da pomaže nacionalnom pomirenju, ali prilično je ironično da je današnje glasanje pokazalo u kojoj mjeri svjetske zajednice jesu podijeljene i po pitanju Srebrnice i po pitanju odluka.

Donošenje ove rezolucije je Pirova pobjeda za njene sponzore. Šta su oni njom dobili? Ako je cilj sponzora bio da podijele Generalnu skupštinu, nešto na šta smo ih upozorili, onda su briljantno u tome uspjeli", dodao je Nebenzja.

Za usvajanje ove antisrpske rezolucije glasalo je 84 država, dok je 87 bilo protiv i uzdržano.

U Generalnoj skupštini UN danas je bilo više zemalja koje su bile uzdržane i protiv nego za rezoluciju o Srebrenci, a ovaj dokument, iniciran bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik iskučivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana