Ne možemo sa onima koji ignorišu srpske žrtve

Vedrana Kulaga Simić
Ne možemo sa onima koji ignorišu srpske žrtve

BANjALUKA - Gdje su nestali - pitanje je koje od rata postavljaju brojne srpske porodice koje tragaju za najmilijima, a ponavljaće ga i danas sa Ozrena gdje republički predstavnici obilježavaju Dan nestalih i poginulih, dok će prema najavi iste riječi odzvanjati banjalučkim ulicama sa skupa koji organizuje Institut za nestala lica BiH.

Zvaničnici Srpske godinama upozoravaju da je traženje nestalih Srba te njihova ekshumacija i identifikacija u potpunom zastoju od kada su 2008. godine prestale sa radom entitetske komisije za traženje nestalih, a formiran Institut na nivou BiH. Nezadovoljni trenutnim stanjem i odnosom prema srpskim žrtvama i ove godine neće zajedno sa njima da obilježe 30. avgust - Dan nestalih lica.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić za “Glas” kaže da oni ne negiraju međunarodni dan nestalih, ali da ne žele, odnosno da ne mogu da taj datum obilježavaju zajedno sa predstavnicima Instituta za nestala lica. Zato će, kao i lani, da se u prisustvu republičkih zvaničnika okupe na Ozrenu preko kojeg je, kako je rekao, najviše osoba pregazilo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, bježeći iz Vozuće i okoline pred mudžahedinima. Podaci pokazuju da je riječ o oko 7.500 stanovnika srpske nacionalnosti, a najviše ih je na tom području i nestalo. Uz spomen-krst koji se nalazi na Ozrenu danas će, potvrdio je Lazić, biti otkriven i spomenik kao trajno sjećanje.

- Nikome ne branimo da obilježava gdje i kako hoće, ali poruka je jasna. Mi smo nezadovoljni radom Instituta i kako onda da sa nekim, čijim radom smo nezadovoljni, zajedno nešto obilježavamo. Prošle godine je samo jedno tijelo srpske nacionalnosti ekshumirano, a 50 je samo ove godine ukopano 11. jula u Potočarima u Srebrenici. Gdje su srpske žrtve i kada će i one doći na red - upitao je Lazić.

Podsjetio je da u spomen-kosturnicama leži 650 tijela kojima 27 godina niko nije prišao jer to, kaže, nekome nije u interesu.

- Za sve je kriva međunarodna zajednica i Institut za traženje nestalih i borimo se da taj institut ili nestane ili se reformiše. Ne možemo zajedno sa onima koji ignorišu srpske žrtve - naglasio je Lazić.

Savjetodavni odbor Instituta za nestala lica BiH će, s druge strane, Dan nestalih da obilježi u Banjaluci. Najavljeno je obraćanje predsjedavajućeg Kolegijuma direktora Muje Hadžiomerovića, predsjedavajućeg Savjetodavnog odbora Mladena Živanovića i šefa delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u BiH Elmira Camića.

Nakon toga, planirana je simbolična šetnja kroz Gospodsku ulicu do Trga Krajine gdje će biti postavljena izložba “Gdje je?”.

Sa članom Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH iz reda srpskog naroda Nikolom Perišićem juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

U proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je, prema podacima republičkih institucija, više od 23.000 boraca Vojske i Policije Srpske te 6.505 civila, dok Srpska traga za još 1.648 lica nestalih, među kojima je 637 boraca i 1.011 civila.

Reforma

O problemima u procesu traženja nestalih govorio je juče i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović. Najavljujući da će danas u Petrovu na Ozrenu biti obilježen Dan nestalih, podvukao je da Institut za nestala lica BiH ne radi profesionalno i odgovorno.

- Primjer za to je da je do sada u ovoj godini identifikovano samo devet srpskih žrtava. Neophodna je reforma Instituta - rekao je Milunović.

Programom obilježavanja predviđeno je da u manastiru Svetog Nikole u 11 časova bude služen parastos za poginule te položeni vijenci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana