Ne dozvoliti da spomenici propadaju

Srna
Foto: Srna

Kod obnovljenog spomen-obilježja u selu Gornji Jelovci kod Prijedora danas su, u organizaciji Gradskog odbora SUBNOR–a, položeni vijenci za više od 100 poginulih civila iz ovog sela u Drugom svjetskom ratu, a tim povodom održan je i istorijski čas.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da je u razgovorima sa predstavnicima gradskog SUBNOR-a podržao aktivnost obnove i sanacije spomenika stradalim u Drugom svjetskom ratu.

- Uspjeli smo da uz pomoć resornog ministarstva obnovimo ne samo ovaj, nego i druge spomenike iz tog vremena, jer ovakvi istorijski spomenici, koji su podignuti civilnim žrtvama i borcima, odslikavaju i podsjećaju na sve što se dešavalo podno Kozare tokom Drugog svjetskog rata. To su teški trenuci u našoj istoriji koje moramo poštovati i njegovati uspomenu na stradale žrtve - poručio je Javor.

On je naveo da spomen-obilježje treba da bude mjesto gdje će da dolaze mlađe generacije, koje možda i nisu svjesne šta se tada zaista dešavalo.

- Nećemo dozvoliti da ovakvi spomenici propadaju. U narednom periodu ćemo zajedno sa resornim ministarstvom raditi na sanaciji i drugih, zubom vremena oštećenim svjedocima naše istorije - istakao je Javor.

Predsjednik gradskog SUBNOR-a Veljko Rodić izjavio je novinarima da je riječ o spomeniku koji je podignut i otkriven 1972. povodom 30 godina od kozarske epopeje.

- Spomenik je podignut civilnim žrtvama rata iz ovoga sela. Bio je u ruševnom stanju i postojala je opasnost da će se srušiti. Obnovili smo ga i sada izgleda kako treba - rekao je Rodić i dodao da taj spomenik čuva sjećanje na više od 100 žrtava iz Gornjih Jelovaca.

On je podsjetio da je ovo jedno od sela podno Kozare gdje je tokom Drugog svjetskog rata stradalo više od 50 odsto stanovnika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana