Naučnici iz Srpske i Rusije protiv falsifikovanja istorije

Srna
Naučnici iz Srpske i Rusije protiv falsifikovanja istorije

Direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da su se naučnici iz Republike Srpske i Rusije dogovorili da se zajednički odupru pokušajima falsifikovanja istorije, te ukazao da je potrebno njegovati kulturu sjećanja, a posebno kod mladih.

Mastilović, koji učestvuje na Međunarodnom kulturnom forumu u Sankt Peterburgu, istakao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što prisustvuje događaju velikih razmjera u gradu na Nevi.

"Imam priliku da govorim o istoriji i kulturi Srba koji žive zapadno od Drine, na teritoriji Republike Srpske. Pored govora na Forumu, sutra ću održati predavanje na Sankt Peterburškom državnom univerzitetu o istoriji mog naroda", rekao je Mastilović za "Rusku gazetu".

On je naveo da je Institut istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu izabrao Rusko istorijsko društvo za svog strateškog partnera i predstavio planove za jačanje interakcije između ovog univerziteta i Ruskog geografskog društva, čije je sjedište u Sankt Peterburgu.

"U ovoj fazi smo već uspostavili odličnu saradnju, ali planiramo da dodatno intenziviramo bilateralnu saradnju, između ostalog i kroz otvaranje predstavništva Ruskog istorijskog društva u Institutu istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu", istakao je Mastilović.

On je podsjetio da je nedavno na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu održana međunarodna konferencija "Drugi svjetski rat" u svjetlu istorijskih činjenica i istorijskog revizionizman, a na kojoj se razgovaralo o pitanjima kulture sjećanja u kontekstu Drugog svjetskog rata.

"Sa jedne strane, primijećeni su sve češći pokušaji falsifikovanja istorije tog perioda, a sa druge strane, skrenuta je pažnja na rehabilitaciju nacizma u velikom dijelu Evrope i njegove različite pojave, posebno pojava ustaštva u Hrvatskoj. Dogovorili smo se da se tome aktivno odupremo", rekao je Mastilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana