NATO ubijao civile i koristio radioaktivnu municiju

Srna
Foto: G.S.

BIJELjINA - Avioni NATO-a počeli su 30. avgusta 1995. godine seriju masovnih napada na vojne i civilne ciljeve u Republici Srpskoj, čineći ratne zločine.

U višedenevnim bombardovanjima, u kojima je korištena i radioaktivna municija, ubijeno je više od stotinu civila.

Bombardovanje je izvedeno uz “objašnjenje” da ono treba Srbe da “dovedu za pregovarački sto”.

Hrvati i Muslimani su, zahvaljujući pomoći NATO-a iz vazduha, osvojili oko 4.000 kilometara kvadratnih na zapadu Srpske, odakle je moralo da izbjegne više od 170.000 Srba.

Prvi dan bombardovanja protivvazdušna odbrana Vojske Republike Srpske je blizu Pala oborila francuski avion “miraž 2000”, iz kojeg su se dva pilota spasila katapultiranjem.

U Republici Srpskoj se 9. septembra obilježava Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, koje su snage Alijanse izvršile od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine na teritoriji BiH bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

Snage NATO-a bacile su na Republiku Srpsku ukupno 1.026 bombi, među kojima je 13 krstarećih raketa tipa “tomahavk”, dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

Inicijativa za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine na prijedlog Novinske agencije Republike Srpske - SRNA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana