NATO piroman u uniformi vatrogasca

Veljko Zeljković
NATO piroman u uniformi vatrogasca

BANjALUKA - NATO ništa korisno nije uradio u posljednjih desetak godina. Nikakav pozitivan rezultat nisu napravili, nešto riješili ili spriječili. Naprotiv. Uspjeli su Evropu pretvoriti u veliko bure baruta. Zbog toga im je, a nakon sve očiglednijeg neuspjeha planova vezanih za Rusiju, potreban nekakav uspjeh, koji bi im poslužio da opravdaju svrhu svog postojanja.

Kaže ovo za “Glas Srpske” vojni ekspert Sreten Egerić,  penzionisani pukovnik Vojske Srbije, komentarišući sve češće dramatične istupe, poruke i upozorenja zvaničnika NATO saveza, ničim konkretnim izazvanih, da prostori zapadnog Balkana navodno predstavljaju veliki bezbjednosni rizik. Nakon deset godina “stolovanja” Jensa Stoltenberga, NATO je početkom oktobra ove godine dobio novog generalnog sekretara Marka Rutea. Nakon preuzimanja nove funkcije fokus je, očekivano, stavio na Ukrajinu. Međutim, nije mu trebalo mnogo vremena da se dotakne i zapadnog Balkana, poručujući da je situacija u ovom dijelu Evrope “zabrinjavajuća”, a posebno je istakao dva područja - BiH i Kosovo i Metohiju. On je ovom prilikom upozorio na djelovanja Rusije na zapadnom Balkanu, upozorivši da ova zemlja potkopava bezbjednost i demokratiju u regionu.

Prema riječima Egerića, NATO se opet ponaša poput piromana stvarajući atmosferu, odnosno alibi da se u nekom trenutku pojavi kao vatrogasac koji će podmetnutu vatru ugasiti.

- Tako je svojevremeno radio i kontroverzni Henri Kisindžer, ali i razni generalni sekretari ovog vojnog saveza, a među njima je očigledno i Rute, dugogodišnji premijer Holandije. On je samo nastavio sa retorikom svog prethodnika Jensa Stoltenberga kako bi se ovaj vojni savez u nekom trenutku mogao pojaviti kao navodni spasilac - kaže Egerić.

Smatra da im je BiH pogodna za tako nešto s obzirom na svoj položaj, status, uređenje, ali i tenzije koje traju još od devedesetih godina prošlog vijeka.

- Iako je prošlo tridesetak godina od građanskog rata, podjele unutar tri naroda u BiH i danas su više nego prisutne i vidljive. Zato se i ovakvi likovi igraju sa nama, stvarajući alibije za eventualni ulazak NATO-a, odnosno američke konjice. I to je poenta čitave ove priče, objašnjenje zašto Rute i njemu slični, ničim izazvani, vraćaju BiH, ali i KiM u fokus geopolitičkih dešavanja. Nažalost, pojedini političari sa ovih naših balkanskih prostora pristaju da budu deo te jedne igre, čineći sve da političku situaciju učine što rovitijom, indirektno poručujući da ratovi u njihovim glavama nisu završeni. Zbog toga i postoji opasnost da se uz malu pomoć sa strane opet sve razbukta. Vatrogasci su uvek spremni - poručio je Egerić.         

Politički analitičar Aleksandar Pavić smatra da su ovakve i slične izjave po starom običaju NATO-a licemjerne - eto, oni se brinu zbog secesionizma u BiH, ali su pri tome arhitekte secesionizma u Srbiji, na Kosovu i Metohiji. 

Kaže i da su ove poruke, prije svega, motivisane činjenicom da su Srbija i BiH jedine dvije preostale balkanske države koje još nisu dio ovog vojnog saveza.

Kako kaže, NATO je zabrinut za svoju poziciju na Balkanu, zato što se njihov svijet ruši, od Ukrajine do Bliskog istoka. Pojašnjava da oni nisu zabrinuti zbog miliona ljudi koje su unesrećili na zapadnom Balkanu, već za sopstvenu sudbinu. Ukazuje i da je NATO poredak moguće održati samo silom, što su oni i činili dok je vojna moć Alijanse bila neprikosnovena.

- Nas bi trebalo da zabrine to što oni iskazuju zabrinutost, jer je to predigra neke akcije kojom podrivaju stabilnost u regionu. Oni više nemaju konstruktivan, već samo destruktivan kapacitet. To bi trebalo da nas zabrine - poručio je Pavić.

Ciljevi Alijanse

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute izjavio je i da bi države članice trebalo da razmotre povećanje izdataka za odbranu, jer trenutni cilj od dva odsto BDP-a nije kompatibilan sa potrebama i ciljevima Alijanse. On je ovom prilikom pohvalio Letoniju zbog njene odluke da poveća potrošnju na odbranu na tri odsto svog BDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana