Nastavljeno suđenje Cikotiću: Vještačeni štetni ugovori o prodaji oružja

Srna
Nastavljeno suđenje Cikotiću: Vještačeni štetni ugovori o prodaji oružja

SARAJEVO - Svjedok Tužilaštva BiH, vještak Berko Zečević govorio je danas na suđenju bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Selmi Cikotiću optuženom za zloupotrebu položaja, o štetnostima i nepravilnostima izmjena ugovora o prodaji oružja.

Zečević je rekao da je analizirao 11.000 stranica materijala u vezi sa ugovorima o prodaji naoružanja firmi “Skaut”, koji datiraju iz 2003. i 2004. godine i naveo da je utvrdio da isporuke nisu do kraja realizovane.

Prema njegovim riječima, prilikom izrade aneksa ugovora, sedam do osam godina poslije, izvršene su izmjene, a nije se utvrdilo šta je preostala količina u odnosu na ono što je isporučeno 2004. i 2005. godine.

Zečević je izlaganje svoje analize, koju je radio dvije godine, počeo sa izmjenama ugovora sklopljenog 29. jula 2004. godine i vrijednog oko 1,3 miliona dolara. On je napomenuo da je prodaja bila planirana po principu “vidjeli ste, kupili ste”, što znači da se nisu mogle ulagati naknadne reklamacije.

On je rekao da je firma “Skaut” inicirala izmjene, koje je podnijela pomoćniku ministra odbrane BiH za logistiku, a koje je on dostavio tadašnjem ministru Selmi Cikotiću i njegovim zamjenicima, prenosi “Birn”.

Aneksom tri, kako je naveo, izvršena je izmjena količine oružja.

- Smanjene su količine starije generacije. Povećane su količine modernog oružja za koje postoji potražnja na tržištu - rekao je Zečević i dodao da je namjera BiH bila da se riješi neželjenih zaliha.

On je ustvrdio da je time vrijednost ugovora smanjena za oko 308.000 dolara u odnosu na prvobitni ugovor iako je aneksom striktno bilo navedeno da se cijena ne mijenja.

- To je šteta za Ministarstvo odbrane, jer je osnovni cilj bilo smanjenje zaliha, a ne perspektivnog oružja -  istakao je Zečević.

Vještak je rekao da je s dolaskom novog ministra 2012. godine napravljena rekapitulacija preostalih obaveza i da je jedna od tabela “frizirana”. Zečević je napomenuo da je Sud BiH donio odluku po kojoj Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara treba izmiriti obaveze prema “Skautu” ili platiti 20 miliona.

Optužnica tereti Cikotića da je od 2009. do 2011. godine zloupotrijebio službeni položaj tako što je nezakonito pogodovao firmi “Skaut” na štetu Ministarstva odbrane, kojim je tada rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme.

On je optužen da je oštetio budžet BiH za 9,7 miliona KM.

Cikotić je, kao službeno lice u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, navodi se u optužnici.

Zečević će iznošenje nalaza nastaviti 21. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana