Nastavlja se suđenje za zločine u predmetu "Dudaković i drugi"

Srna
Nastavlja se suđenje za zločine u predmetu "Dudaković i drugi"

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje u predmetu "Atif Dudaković i drugi" za zločine počinjene nad Srbima u više krajiških opština.

Na suđenju prije sedam dana svjedočili su Milovan Balaban i Spasa Topalović o članovima svojih porodica koji su u septembru 1995. ostali na području Bosanskog Petrovca, gdje su ubijeni, a kasnije su njihova tijela ekshumirana.

Balaban je, na pitanja odbrane, rekao da njegov otac nije bio pripadnik Vojske Republike Srpske i da nema saznanja da je prilikom identifikacije navedeno da je bio u vojsci.

Spasa Topalović je tada ispričala kako je saznala da joj je djed nastradao i da je bio sahranjen na privatnoj parceli kod groblja u Ključu i da je ubijen motornom pilom.

Za zločine na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, optuženi su bivši komandant i pripadnici Petog korpusa takozvane Armije BiH Atif Dudaković, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana