Narodni poslanici ponovo "prevarili" svoje glasače

Marijana Miljić Bjelovuk
Narodni poslanici ponovo "prevarili" svoje glasače

BANjALUKA - Najveći dio poslanika republičkog parlamenta koji su osvojili mandat odbornika u svojim opštinama na lokalnim izborima otvoreno kaže da ga neće prihvatiti, dok drugi još vijećaju, a ima i onih koji navode da će biti kako gradonačelnik kaže.

Čak za 39 poslanika Narodne skupštine RS građani su na održanim lokalnim izborima mogli glasati, a juče nismo uspjeli pronaći niti jednog od njih da otvoreno kaže da će prihvatiti mandat osvojen na lokalnom nivou. Prema riječima analitičara, to je samo potvrda da su po ko zna koji put građani prevareni.

Najzvučnija imena iz republičkog parlamenta našla su se na listi svojih stranaka za Skupštinu grada Banjaluka i oni otvoreno kažu da su njihova imena na glasačkim listićima bila samo da bi privukla što više glasova.

- Moja ideja od početka je bila da pokušam prisustvom na listi poboljšati rezultat partije unutar Banjaluke. Najrealnija je opcija da ostajem u Narodnoj skupštini, što znači da ću vratiti mandat koji sam osvojio na lokalnim izborima - rekao je “Glasu” SNSD-ov poslanik Mladen Ilić koji je osvojio mandat u Skupštini grada Banjaluka.

Čak tri poslanika PDP-a ulaze u Skupštinu grada Banjaluka i to Nebojša Drinić, Mirna Savić Banjac i Tanja Vukomanović, ali niko od njih nije se juče javljao na naše pozive, tako da nismo uspjeli dobiti komentar o tome koja im je fotelja milija.

S druge strane, poslanik US-a u Narodnoj skupštini RS Aleksandar Trninić, koji je osvojio najviše glasova i mandat odbornika u Laktašima, zna gdje će.

- Osvojeni mandat odbornika vraćam prvoj narednoj osobi sa moje liste u Laktašima. Nastavljam da djelujem kao poslanik. Ne mislim da su birači prevareni. Na čelu sam odbora stranke u Laktašima i on će donositi odluke, a odbornici ih samo sprovoditi - kazao je “Glasu” Trninić.

I poslanik SDS-a Milan Kasapović, koji je osvojio mandat u Skupštini opštine Teslić, navodi da ostaje u poslaničkim klupama te poručuje da se našao na listi te stranke na održanim lokalnim izborima kako bi dao svoj maksimalni doprinos i privukao što više glasova.

Poslanik DEMOS-a Spomenka Stevanović takođe je osvojila mandat u Skupštini grada Zvornik, a za sada će, kako stvari stoje, ostati kao i njene kolege u poslaničkim klupama.

- Još nismo imali sjednicu Predsjedništva stranke na lokalnom nivou. Ne mogu govoriti u ime poslanika Siniše Mijatovića (DEMOS), koji je takođe osvojio mandat za Skupštinu grada Zvornika, ali najvjerovatnije ćemo i ja i on vratiti osvojene mandate - kazala je “Glasu” Stevanovićeva.

Mandat u Skupštini grada Zvornika osvojio je i SNSD-ov poslanik Zoran Stevanović koji, za razliku od svojih kolega, kaže da će u njegovom slučaju biti kako gradonačelnik kaže.

- Onaj prošli gradonačelnik bio je baksuz. Ne znam šta će reći novi. Ako kaže da vratim mandat, to ću i uraditi, a ako ipak kaže da ostanem odbornik - ostaću. Ustanovio sam takav princip djelovanja  -  kazao je “Glasu” Stevanović.

Isto je i na jugu Republike Srpske, odakle dolaze poslanici koji su se borili i za odborničke fotelje u lokalnim parlamentima. Tako SPS-ov Maksim Skoko, koji je osvojio mandat u Skupštini opštine Gacko, kaže da će najvjerovatnije zadržati onaj u republičkom parlamentu.

- Ljudi glasaju za odbornike i programe koje nude političke partije. Koja će ličnost predstavljati taj program je više stvar slučajnog događaja - kazao je “Glasu” Skoko.

Ništa drugačije nije ni na istoku Republike, odakle takođe dolaze poslanici za koje su građani mogli da glasaju na izborima. Kako kažu, konačna odluka biće donesena na stranačkim organima, ali i podvlače, s druge strane, da je izvjesno da ostaju u republičkom parlamentu.

-  Ništa još ne mogu reći zvanično. Za par dana ćemo znati sve - rekao je poslanik DEMOS-a Aco Stanišić koji je osvojio mandat u Skupštini opštine Pale.

Analitičari navodi da su samo naivni mogli pomisliti da će se poslanici odreći mandata u Narodnoj skupštini RS od kojeg ubiru i znatno više novca. 

- Zaista je to iluzorno bilo očekivati ako uzmemo u obzir kako funkcioniše ne samo naš izborni sistem već i kakva je politička kultura ovdje i sistem vrijednosti. To je prevara glasača. Nažalost, legalna jer zakon to ne zabranjuje, odnosno dopušta. Tu stavku je potrebno promijeniti jer dok se to ne desi, ovakve prevare će se ponavljati - kazao je “Glasu” politikolog Mladen Bubonjić i dodao da će, dok ne uslijede izmjene izbornog zakonodavstva po ovom osnovu, političari manipulisati glasačima kao i svih proteklih godina.

Đajić za sada jedini

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Vlado Đajić jedini je koji je do sada nakon održanih lokalnih izbora rekao da neće više biti u poslaničkim klupama, već da prihvata mandat koji je osvojio u Skupštini grada Banjaluka.

- Biću odbornik u Skupštini grada jer je narod glasao za mene. Ne lažem narod kao ostali. Vidjećemo koliko je ko u pravu. Banjaluka nije nikada bila blokirana, mi smo se samo borili za red - kazao je ranije “Glasu” Đajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana