Narodna skupština Srpske bira novu Vladu

GS
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA – U Banjaluci je počela sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja će imenovati novu Vladu Srpske.

Prva tačka dnevnog reda treće posebne sjednice je izbor Vlade Srpske, što podrazumijeva iznošenje programa (ekspozea) kandidata za premijera Srpske Radovana Viškovića sa prijedlogom članova Vlade, te izbor predsjednika i članova Vlade, odnosno ministara.

Druga tačka je polaganje svečane zakletve predsjednika i članova Vlade.

Po završetku treće, trebalo bi da bude održana četvrta posebna sjednica, na čijem predloženom dnevnom redu je jedna tačka - izbor radnih tijela Narodne skupštine Republike Srpske.

Sjednici prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, potpredsjednici Srpske, rukovodstvo Vijeća naroda Srpske, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predstavnici nevladinog sektora u Srpskoj proisteklog iz Odbrambeno otadžbinskog rata, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, među kojima je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, brojne diplomate i drugi gosti.

Radovan Višković istakao je da je zajednički cilj i zadatak Vlade i dalje jaka, stabilna, prosperitetna Republika Srpska, sa punim, dejtonskim institucionalnim kapacitetima, sa kojima će biti u stanju adekvatno odgovoriti na sve zahtjeve njenih građana.

-Sigurno je da ćemo se i u narednom periodu, posebno zbog veoma izazovnog međunarodnog okruženja, susretati sa brojnim poteškoćama i izazovima, ali pozitivni trendovi koje bilježi Republika Srpska daju nam za pravo da čvrsto vjerujemo da će vrijeme koje je ispred nas biti obilježeno daljim pozitivnim kretanjima i ekonomskim napretkom - rekao je Višković na posebnoj sjednici.

Višković je rekao da je Vlada Republike Srpske u njegovom proteklom mandatu ostvarila zapažene rezultate u izazovnim političkim i ekonomskim uslovima, te posebno složenim međunarodnim okolnostima.

On je dodao da je Plan rada, koji je izložio u decembru 2018. godine, u značajnoj mjeri morao da bude modifikovan zbog pandemije virusa korona, koja je potrošila skoro dvije godine, kao i sukoba u Ukrajinu, koji je donio novu krizu kojom se Vlada bavila cijelu ovu godinu.

-Međutim, i pored toga, mogu da kažem da svi ekonomski i fiskalni pokazatelji Republike Srpske ukazuju da smo uspjeli u prvom redu da očuvamo zdravlje naših građana, što nam je bilo najvažnije, a onda i da očuvamo radna mjesta i privredne subjekte, te da dodatno povećamo zaposlenost. Pored toga, započeli smo brojne strukturne reforme i velike infrastrukturne projekte, koje ćemo završiti u narednom mandatnom periodu - naglasio je Višković.

Sumirajući sve urađeno, Višković je naveo da je Vlada, radeći zajedno sa socijalnim partnerima, poslovnom zajednicom i sindikatom, pored brige za zdravlje svojih građana, najveću pažnju posvetila privredi, povećanju njene konkurentnosti i produktivnosti, te očuvanju zaposlenosti i povećanju plata radnika.

Kada je riječ o demografskoj slici, Višković je naveo da poboljšanje demografske pozicije Republike Srpske zahtijeva dugoročne politike, a ne politike samo na mandatni period jedne Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana