Narodna skupština konstatovala ostavke ministara Dogana i Kabića

G.S.
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA – Narodna skupština Republike Srpske konstatovala je i na današnjoj sjednici ostavke ministra porodice, omladine i sporta Dade Dogana, te ministra rada i boračko-invalidske zaštite Dragoslava Kabića, koji su nedavno imenovani na te pozicije.

Kako je potvrdio predsjednik parlamenta Srpske, Nenad Stevandić na početku današnje posebne sjednice, tekst ostavki Dogana i Kabića je dostavljen svim skupštinskim klubovima.

Obje ostavke napisane su 23. decembra, što je samo dva dana od imenovanja Dogana i Kabića na njihove funkcije.

Dogan je u tekstu svoje ostavke naveo da “nakon medijskog linča i provlačenja njegovog imena kroz javnost, što je nanijelo nesagledive posljedice prema njemu i njegovoj porodici, kao odgovorna osoba samostalno odlučuje podnijeti ostavku na novoizabranu funkciju”.

– Nije mi bila namjera dovesti u nelagodnu situaciju, prvenstveno sebe, a potom Vladu Republike Srpske ni mandatara za sastav Vlade koji me je imenovao, ni Socijalističku partiju na čiji prijedlog sam imenovan. Prijedlog Socijalističke partije izvršen je isključivo na osnovu moje biografije: obrazovanje, radne kao i lične i ljudske osobine koje me karakterišu – navodi se u Doganovoj ostavci.

Kabić je kratko naveo da podnosi neopozivu ostavku na mjesto ministra rada i boračko-invalidske zaštite na čiju poziciju je imenovan na posebnoj sjednici NSRS održanoj 21. decembra.

 Dogan, koji je na mjesto ministra za porodicu, omladinu i sport došao kao prijedlog SP-a, podnio je ostavku nakon što je ustanovljeno da je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je život izgubio njegov najbolji prijatelj, dok je i Dragoslav Kabić, koji je u ime SNSD-a izglasan za ministra rada i boračko invalidske zaštite, takođe je zbog saobraćajne nesreće morao da podnese ostavku.

Povećanje plata

 U Banjaluci je u toku peta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu je povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru i novčana podrška nezaposlenim roditeljima četvoro i više djece.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da se setom predloženih izmjena zakona o platama od naredne godine želi postići povećanje plata od pet odsto svim zaposlenim u javnom sektoru kojima je manja od prosječne od 1.211 KM.
Obrazlažući set od osam predloženih izmjena zakona, Vidovićeva je rekla da je za navedeno povećanje u budžetu Republike Srpske za narednu godinu predviđeno 16.565.000 KM.

-Sindikati su tražili da se potpiše baš ovakav sporazum. Vlada ispunjava obaveze koje je imala iz tog sporazuma - istakla je Vidovićeva tokom pete posebne sjednice parlamenta Srpske.

Na dnevnom redu je ukupno 29 tačaka koje će uglavnom biti razmatrane po hitnom postupku, da bi navedeni akti stupili na snagu 1. januara.

Poslanici će po hitnom postupku razmatrati i Prijedlog zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u skladu s kojim će roditelj koji odluči da brine o djeci, imati pravo da prima platu od 750 maraka sa plaćenim porezima i doprinosima, što će mu omogućiti i ispunjavanje uslova za penziju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana