Narodna Republike Kine slavi dan svog osnivanja, Dodik uputio čestitku

Srna
Foto: News.ch

BANJALUKA - Prvi oktobar, Kinezi obilježavaju kao najznačajniji nacionalni praznik jer je tog datuma, nakon pobjede nad Kineskom nacionalističkom partijom u građanskom ratu, vlast preuzela Komunistička partija, a njen lider Mao Cedung proglasio Narodnu Republiku Kinu.

Narodna Republika Kina je osnovana priije 74 godine, a čestitku predsjedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu, rukovodstvu i bratskom kineskom narodu uputio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je u čestitki istakao da je Kina za Republiku Srpsku ne samo pouzdan partner, nego i jedan od najvažnijih strateških partnera.

“Koristim ovu priliku da izrazim veliku zahvalnost kineskom narodu i rukovodstvu Narodne Republike Kine koji su uvijek bili uz nas u teškim trenucima i pokazali nesebičnu solidarnost u kriznim vremenima”, naveo je Dodik.

On je istakao da je Kina bila prva zemlja koja je odmah na početku izbijanja pandemije svinjske kuge donirala značajna materijalna sredstava i organizovala stručne seminare na kojima su kineski eksperti podijelili svoja iskustva i znanja sa stručnjacima iz Republike Srpske.

“Pored brojnih prepreka, geopolitičkih promjena i kretanja, brojnih pritisaka, koji dolaze sa Zapada, mi smo ostali dosljedni razvijanju i produbljivanju prijateljskih odnosa naših naroda na svim poljima”, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci položen kamen temeljac za izgradnju Hidroelektrane Dabar, koja je jedan od najvećih projekata ove vrste na Balkanu u posljednjih 30 godina i investicija vrijednosti od 244 miliona evra, te da je sa kineskim partnerima nastavljena izgradnja mreže auto-puteva, završava se bolnica u Doboju, kao i mnogi drugi projekti.

“Ovih dana navršava se 10 godina od kako ste, uvaženi predsjedniče, pokrenuli inicijativu 'Pojas i put'. Od početka smo podržali ovu inicijativu, koja ima za cilj stvaranje jednakih mogućnosti za razvoj i prosperitet svih država bez obzira na njihovu ekonomsku i političku moć. Kroz proces saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, učestvovali smo u brojnim inicijativama i projektima, a jedan od prvih je, već svima poznat, izgradnja Termoelektrane Stanari”, naglasio je Dodik u čestitki.

I ovom prilikom, predsjednik Srpske izrazio je punu podršku konceptu promocije izgradnje društva zajedničke budućnosti čovječanstva, kao i koncepta razvoja multilateralizma, jer je uvjeren da može dati značajan doprinos stvaranja trajnog mira, univerzalne bezbjednosti i zajedničkog prosperiteta.

“Uz veliku zahvalnost na podršci i pomoći Vaše zemlje, kao i najbolje želje za prosperitet i blagostanje bratskog kineskog naroda, molim Vas, uvaženi predsjedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja”, naveo je Dodik u čestitki.

Na današnji dan, nakon pobjede nad Kineskom nacionalističkom partijom u građanskom ratu, vlast je preuzela Komunistička partija, a njen lider Mao Cedung proglasio Narodnu Republiku Kinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana