Nariškin: Organizatori NATO agresije na Jugoslaviju nisu izvukli moralnu pouku

GS
Nariškin: Organizatori NATO agresije na Jugoslaviju nisu izvukli moralnu pouku

MOSKVA - Organizatori agresije NATO protiv Jugoslavije nisu izvukli nikakve moralne pouke iz onoga što su učinili, poručio je direktor ruske Spoljnoobavještajne službe Sergej Nariškin.

Nariškin je i predsjednik Ruskog istorijskog društva koje je u Moskvi organizovalo okrugli sto posvećen 28. godišnjici vojne agresije NATO na Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, „bestidna i agresivna demonstracija sile, pri čemu su prekršene sve norme međunarodnog prava, imala je za posljedicu smrt velikog broja civila, uključujući žene i djecu“.

- Organizatori tih zločina s druge strane okeana nisu iz učinjenog izvukli nikakve moralne pouke. Kasnije se svijet suočio sa užasima ratnih zločina vojnika NATO i lokalnih plaćenika u Avganistanu, Iraku, Siriji i Libiji, a sada i na teritoriji Ukrajine - istakao je ruski zvaničnik i dodao da “težnja Zapada da diktira svoju volju sa pozicije sile nailazi na otpor i specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini je odlučan odgovor na agresiju NATO protiv Rusije”.

On je rekao da je pravovremeno započeta specijalna operacija ruske vojske omogućila da se spreči agrecija NATO na Donbas i Krim.

Kako je rekao, NATO vojnim aktivnostima sije smrt, tugu i destrukciju u zemljama koje mu nisu po volji.

- Karike u tom dugačkom lancu ratnih zločina NATO trebalo je da budu i Donbas i Krim. Ipak, specijalna operacija ruske vojske započeta u pravom trenutku na teritoriji Ukrajine omogućila je da se spriječi takav scenario i izbjegnu najtragičnije moguće posljedice - zaključio je on.

Nadovezujući se na izlaganje Nariškina, šef “Rossotrudničestva” Evgenije Primakov je rekao da su organizatori NATO agresije na Jugoslaviju zapravo izvukli amoralne zaključke - da mogu da rade šta hoće ako to služi njihovim interesima.

Konstatovao je da su Srbi su na kraju ovih sukoba prošli kroz isto ono kroz šta prolaze Rusi, kroz demonizaciju, prenio je sputniknews.com

Na skupu su govorili i direktor Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Konstantin Vladimirovič Nikiforov, direktor Fondacije za proučavanje problema demokratije Maksim Grigorijev, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, kao i drugi stručnjaci iz Rusije i inostranstva.

Učesicima skupa obratio se i Ljubinko Đurković, poslanik Skupštine Srbije i učesnik bitke na Košarama.

U okviru manifestacije u Domu Ruskog istorijskog društva biće otvorena izložba posvećena tragičnim događajima u Republici Srpskoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana