Naredno ročište protiv Dodika i Lukića 28. avgusta

SRNA
Naredno ročište protiv Dodika i Lukića 28. avgusta

SARAJEVO - U Sudu BiH završeno je ročište u postupku protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića, a naredno je zakazano za 28. avgust, kada bi trebalo da bude saslušana svjedok odbrane Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar predsjednika.

Sudija Sena Uzunović, obrazlužići razloge zbog kojih Kristijan Šmit ne može biti pozvan kao svjedok, pročitala je informaciju koja im je dostavljena iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara da okolnosti na koje bi se on saslušavao nisu relevantne za ovaj predmet.

Ona je navela da se Dejtonski sporazum i rezolucije mogu dokazivati bez tog svjedoka.

Uzunovićeva tvrdi da Šmit ima diplomatski status kao visoki predstavnik, da je on diplomatski agent koji uživa imunitet i da nije obavezan da svjedoči.

Prethodno je, kao svjedok odbrane, svjedočila predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić, koja je objasnila proceduru usvajanja zakona u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda u vezi sa Zakonom o objavljivanju zakona i propisa Republike Srpske i Zakonom o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.

Pred Sudom BiH vodi se postupak protiv predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" zbog "nepoštovanja odluka Kristijana Šmita".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana