Napredni klub: Srpska pod najjačim udarom od kraja rata

Vedrana Kulaga Simić
Napredni klub: Srpska pod najjačim udarom od kraja rata

BEOGRAD - U BiH, predstavnici SAD i država NATO-a nastoje da srpskom narodu oduzmu ustavni status, ukinu autonomiju Republike Srpske i izvrše asimilaciju stanovništva. Svjedočimo najvećim napadima na Srpsku i srpski narod od 1995. godine i kraja rata.

Podvučeno je to u 14. izvještaju o političkim pravima srpskog naroda u regionu u periodu 2021/2022. koji je, i ovaj put sa crnim koricama, objavio beogradski Napredni klub, na čijem čelu je istoričar Čedomir Antić.  

Srpska i njene vlasti su, piše, stavljeni pod nove sankcije, izolovani su, a tokom godine su Ustavni sud i strani guverner oduzeli prava na imovinu i samostalno organizovanje izbora.

- Izjave nemačkih, američkih i britanskih zvaničnika tokom prethodne godine su jasne i ogoljene. Oni žele stvaranje sekularne “bosanske nacije” zato što teže da suzbiju Srbiju i Rusiju, ali iz straha od muslimana Bošnjaka i stvaranja njihove nezavisne države. To je izjavio uticajni nemački političar Volfgang Šojble. O tome da u BiH treba da živi “jedan narod” javno je govorila nemačka izaslanica Angelina Ajnhorst - navedeno je u izvještaju.

Nastavljeno je otimanje ustavnih nadležnosti i vlasništva samo Srpskoj, a SAD i EU su nastojanja da uspostavi ustavne nadležnosti proglasile za pokušaj separatizma.

- Posebno su izražene pretnje nelegalnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, a nakon početka rata u Ukrajini sve je veće vojno prisustvo NATO-a u BiH. Srpska je jedini međunarodno priznati entitet na svetu, kome velike sile sistematski otimaju nadležnosti i uskraćuju autonomiju - kategorični su autori.

Prema njihovoj ocjeni, zapravo je produžen najveći napad na Dejtonski ustav koji sprovode bošnjačke političke partije uz pomoć SAD, Britanije, Njemačke i NATO-a, ali i nelegalnih i nelegitimnih odluka Ustavnog suda BiH.

- Začuđujuće je da demokratske države koje su branile prava manjina u Srbiji (Jugoslaviji) i Ruskoj Federaciji (SSSR-u), suzbijaju srpski narod gde god je u manjini, a u BiH deluju protiv faktički većinskih Srba i Hrvata, ukoliko ovi ne prihvataju umanjenje svoje dejtonske autonomije i stvaranje centralizovane, jednonacionalne “bosanske” države - navode.

Vlada i opozicija Republike Srpske su se, kako je navedeno, suprotstavili nastavljenom i ubrzanom djelovanju SAD i EU, te bošnjačkog nacionalnog pokreta s ciljem umanjivanja ustavne autonomije Srpske, nastojeći da vrate ranije oduzete nadležnosti.

- Pritisak je povećan posle početka rata između Ruske Federacije i Ukrajine - piše u dokumentu, uz naglasak da ranije iskazano srpsko jedinstvo u Srpskoj nije potrajalo, te da su potezi republičkog parlamenta s ciljem vraćanja nadležnosti doveli Srpsku pod velike pritiske.

Započeo je, navode, period međunarodne zloupotrebe i prisvajanja države, posebno kad je riječ o spoljnim poslovima i međunarodnom predstavljanju.

- Genocid je postao ključna reč bošnjačke politike. Samo je nad Bošnjacima izvršen genocid, sve ostalo su sitnice koje treba da reši domicilni sud - navedeno je u izvještaju koji je sačinila ova organizacija iz Beograda.

“Oluja”

Izvještaj će biti predstavljen u Beogradu 4. avgusta, kada će Srpska i Srbija ponovo zajednički obilježiti 27. godišnjicu od progona srpskog naroda iz Hrvatske u operaciji vojske i policije “Oluja”. Napredni klub je, osim u Srpskoj i BiH, analizirao prava Srba u Crnoj Gori, Hrvatskoj, na Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Sloveniji, Rumuniji i Mađarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana