Napredni klub iz Beograda: Napadi na Srpsku sve agresivniji

Marijana Miljić Bjelovuk
Napredni klub iz Beograda: Napadi na Srpsku sve agresivniji

BEOGRAD - Napadi na ustavni poredak BiH i Republike Srpske koje pored Sarajeva podstiču i strani centri su nastavljeni, a predstavnici SAD i država NATO-a nastoje da srpskom narodu oduzmu ustavni status, ukinu autonomiju Republike Srpske i da izvrše asimilaciju stanovništva.

Navedeno je to u najnovijem izvještaju o političkim pravima Srba u regionu za 2022/2023. godinu Naprednog kluba iz Beograda, sa istoričarem Čedomirom Antićem na čelu.

Autori su došli do zaključka da su međunarodne okolnosti, a naročito sukob u Ukrajini, doveli do dodatnog pada političkih prava Srba koji žive izvan granica Srbije, u devet susjednih zemalja i teritorija. Srba na tim prostorima ima 1.570.820, što je u odnosu na 2009. manje za 25,24 odsto, a u odnosu na 1990. za čak 39,62 odsto.

U dijelu izvještaja koji je posvećen pravima Srba u BiH navedeno je da su nastavljeni napadi na ustavni poredak BiH i Republike Srpske koje podstiče nekoliko centara, a prije svih Sarajevo, London i Vašington.

- Izjave njemačkih, američkih i britanskih zvaničnika tokom prethodne godine su jasne i ogoljene. Oni žele stvaranje sekularne “bosanske nacije” zato što teže da suzbiju Srbiju i Rusku Federaciju, ali iz straha od Bošnjaka i stvaranja njihove nezavisne države - stoji u izvještaju.

Nadalje autori podsjećaju da je nastavljeno otimanje ustavnih nadležnosti i vlasništva Republici Srpskoj.

-  Nastojanja Srpske da uspostavi ustavne nadležnosti proglašeni su od strane SAD i EU za pokušaj separatizma. Posebno su izražene prijetnje nelegalnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, a nakon početka rata u Ukrajini sve je veće vojno prisustvo NATO-a u BiH - naveli su autori.

Naglašavaju da je Srpska jedini međunarodno priznati entitet na svijetu kome velike sile sistematski otimaju nadležnosti i uskraćuju autonomiju.

Autori ističu i da je pored nevještih intervencija Šmita radikalizovana i većina članova Ustavnog suda BiH.

- Riječ je o sudijama kojima je prošao mandat, čija većina su stranci i Bošnjaci bliski SDA. Ustavni sud je pokušao da oduzme imovinu samo Republici Srpskoj, ali ne i drugom entitetu. Spomenuta većina je samovlasno promijenila princip odlučivanja i sada je moguće da i bez prisustva sudija Hrvata i Srba donosi odluke. Budući da je do sada pokušavao da mijenja umjesto da tumači Ustav, izvjesno je da bi takav Ustavni sud uz povoljne okolnosti, te podršku neke vojske, mogao da proba i da ukine Republiku Srpsku - stoji u izvještaju.

Takođe autori su se osvrnuli i na povećan broj incidenata u proteklih godinu koji su se desili u BiH, a koje su izazvali Bošnjaci.

- Incidenti koji su sve češći u javnosti, među sportistima i običnim građanima, pokazuju da je djelovanjem nacionalnih vlasti i njihovih saveznika iz SAD i NATO-a bošnjačko društvo u političkom pogledu duboko radikalizovano - stoji u izvještaju.

SAD, Britanija i Njemačka, navode autori, za sve okrivljuju predstavnike Republike Srpske i srpskog naroda.

- Oni tvrde da treba promeniti Dejtonski sporazum zbog “evropske budućnosti”, a onda one koji brane postojeći Ustav nazivaju “antidejtonskim snagama” - zaključeno je u izvještaju.

Kada je riječ o ostalim zemljama autori navode da je u Hrvatskoj nastavljena politika asimilacije i dodatni pad prava Srba, dok u Crnoj Gori srpski narod nema puna i zakonom zagarantovana prava.

- Na teritoriji Kosova Srbi su meta policijskog, ali i etničkog progona. U Sjevernoj Makedoniji Srbi nemaju ista prava kao nacionalne manjine u drugim bivšim jugoslovenskim republikama. Ništa bolja situacija nije ni u Albaniji i Sloveniji.  Jedino u Rumuniji i Mađarskoj stanje prava Srba tokom protekle godine bilo je zadovoljavajuće - stoji u izvještaju.

Crne korice

I ovaj izvještaj Naprednog kluba tradicionalno će biti predstavljen u Beogradu sutra, na dan obilježavanja napada hrvatskih oružanih snaga na Srpsku Krajinu. I ovaj, 15. po redu izvještaj biće objavljen sa crnim koricama, odnosno tako će biti sve dok u ovoj oblasti ne budu dostignuti civilizovani, evropski standardi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana