Napredak reforme javne uprave mjerljiv puževim koracima

Vedrana Kulaga Simić
Napredak reforme javne uprave mjerljiv puževim koracima

SARAJEVO - Iako su u reformu javne uprave u BiH već uloženi milioni maraka, napredak stalno izmiče ili ide puževim koracima zbog, kako tvrde upućeni, političkih i tehničkih problema, a najnoviji presjek stanja pokazuje da bolje dane čeka više od 80 odsto ranije zacrtanih zadataka.

Reforma javne uprave jeste jedan od ključnih prioriteta procesa pristupanja, a javna uprava sposobna za usvajanje i sprovođenje pravne stečevine EU jedan od najvažnijih preduslova za članstvo u Uniji. BiH tu reformu sprovodi od 2006, ali uz brojne i ozbiljne izazove dok građani, s druge strane, iščekuju efikasniji sistem.

To je naglašeno i u posljednjem izvještaju o implementaciji Akcionog plana Strateškog okvira za reformu javne uprave od 2018. do 2027, s akcentom na ono što je urađeno, a šta ne tokom posljednje dvije godine. Analiza pokazuje da većina aktivnosti još nije sprovedena u djelo, odnosno sprovedeno je tek 14 odsto planiranih poslova.

Najveći napredak ostvaren je u oblasti upravljanja javnim finansijama, gdje je procenat ispunjenosti 100 odsto, ali tu su planirane dvije aktivnosti - usvajanje strateških dokumenata na svim nivoima i izrada strategije na nivou BiH. Solidan napredak je, prema ocjeni iz Kancelarije koordinatora, ostvaren u oblasti državna služba i upravljanje ljudskim potencijalima, a najmanji u oblastima odgovornosti i pružanja usluga.

- Posmatrano po nivoima vlasti, institucije BiH ukupno trebaju sprovesti 136 aktivnosti iz plana, ali je u potpunosti sprovedeno 19. Oba entiteta zadužena su za 134 aktivnosti. Republika Srpska ima neznatno bolji učinak od FBiH - navedeno je u izvještaju.

Promjene, prema ocjenama, neće biti moguće ili će ići suviše sporo, ako institucije na svim nivoima ne obezbijede dovoljne kapacitete za rad na projektima i ne pokažu spremnost da prihvate i primjenjuju nova znanja. - Okretanje novim tehnologijama, podsticanje inovativnosti i spremnost da se uprava prilagođava rastućim društvenim promjenama zahtjevima korisnika te usvajanje kulture koja će na prvo mjesto staviti građanina, a ne službenika ostaju imperativi koji traže čvrstu političku volju i spremnost učesnika u procesu na promjene - zaključeno je u dokumentu uz naglasak da bi trebalo odblokirati 10,5 miliona KM koji leže na računu Fonda za reformu javne uprave.

Koordinator Kancelarije za reformu javne uprave u BiH Dragan Ćuzulan istakao je za "Glas" da su vidljive stvari na kojima treba više raditi, ali i da je, kao i za druge reforme i za ovu potreban novac i politička podrška.

- Domaće vlade nemaju dovoljno sredstava za reforme. Sve zahtijevaju mnogo novca i zato je pametno da se borimo za IPA sredstva podrške koje ima EU za zemlje koje imaju status kandidata, a koji je dobila i BiH. Očekujemo od nove vlasti više razumijevanja i da shvate da proces zahtijeva promjene u političkom ponašanju, odnosno daleko veću podršku reformama - rekao je Ćuzulan.   

Akcenat je na digitalizaciji što bi građanima najviše značilo, a podsjeća i da je javna uprava u nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, zbog čega svi treba više da se potrude kako bi ciljevi bili ispunjeni.

- Fond je blokiran sedam godina, sredstva stoje, a nisu raspoloživa. Vlada Srpske prvobitno je imala zahtjev da se taj fond rebrendira, odnosno da se rasporede sredstva po entitetima, a u međuvremenu su odustali od toga, ali to su sredstva donatora i oni diktiraju uslove tako da fond stoji - rekao je Đuzulan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana