Napadi na Srbe u FBiH: Povratnici u strahu, policija ne reaguje

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: Arhiva

MOSTAR, BANjALUKA - Napada na srpske povratnike u FBiH je sve više, a nadležne bezbjednosne institucije u tom entitetu nastavljaju da ignorišu te nemile događaje, o čemu svjedoči i činjenica da je od 21 napada koji su se desili u ovoj godini rasvijetljen samo jedan, kazao je “Glasu Srpske” predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

Posljednji napad na srpskog povratnika dogodio se u Mostaru, gdje je policija utvrdila da je požar na automobilu Drage Rupara u mostarskom naselju Hodbina podmetnut. 

- U Mostaru u ovoj godini imamo već četiri napada na povratnike, što je više nego prethodnih godina. Posljednji napad je na Rupara, ali imamo i pokušaj deložacije Srbina Dragana Zlatkovića mimo sudske presude i notarskog dogovora - kazao je Radanović. 

Naglašava da je Ruparu zapaljeno vozilo kojim je zarađivao za egzistenciju, odnosno uništen mu je “kedi” koji je koristio za prevoz freze kojom je obrađivao zemlju drugim ljudima.

- On se vratio prije dvije decenije u Mostar. Sada mu je ugrožena egzistencija. Iznenađen sam i samom činjenicom da je policija utvrdila da je požar podmetnut. Nadam se da se ovaj nemili događaj na tome neće završiti i da će policija otkriti ko je podmetnuo požar - poručio je  Radanović, koji se nada da će vlasti Srpske i Srbije pronaći sredstva i načine da pomognu srpskim zajednicama u FBiH. 

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević kazao je da je prva polovina godine okarakterisana neprijatnim situacijama kada su Srbi u gradu na Neretvi u pitanju. 

- Najbitnije je da počinioci tih napada budu pronađeni jer samo na taj način vratili bi povjerenje u organe reda, a vjerovatno bi to bila poruka i za neke buduće počinioce takvih djela da to ne rade.  

Dok god počinioci ne budu pronađeni, biće otvorene i razne spekulacije i, što je najgore, otvara se mogućnost podizanja tenzija koje u Mostaru nikome nisu potrebne, a Srbima ponajmanje  - kazao je “Glasu” Milivojević. 

Naglasio je da nikome nije svejedno kada čuje da se desio napad, jer se nakon njih povratnici konstantno pitaju šta će biti sutra i kakva ih budućnost čeka. 

- Činjenica je i da poslije svakog takvog djela mi ne razmišljamo niti se pokolebamo u našoj odluci da je ovo naš grad i da ćemo svoj život nastaviti ovdje gdje jesmo - zaključio je Milivojević.

Rupar: Ne osjećam se bezbjedno 

Srpskom povratniku Dragi Ruparu je u noći sa 13. na 14. jun ispred porodične kuće zapaljen automobil.

- Osjetio sam miris paljevine, izašao ispred kuće i vidio zapaljen automobil. U šoku sam, nemam riječi. Ne osjećam se bezbjedno. Živim ovdje sa bratom i ne znam kome bismo mogli smetati i zašto - rekao je Rupar. 

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić kazao je da je policija utvrdila da je požar na automobilu Rupara podmetnut. 

- Policijska stanica Jug predala je predmet Odjeljenju kriminalističke policije koje vodi istragu. Istraga traje, čim bude rezultata, obavijestićemo javnost - naveo je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana