Herš: Napad na "Sjeverni tok" vođen strahom od gubitka Evrope

Srna
Herš: Napad na "Sjeverni tok" vođen strahom od gubitka Evrope

MOSKVA - Naredba predsjednika Džozefa Bajdena da digne u vazduh gasovode "Sjevernog toka" nije imala mnogo veze sa sukobom u Ukrajini i bila je prije motivisana strahom od gubitka kontrole nad Evropom, izjavio je novinar Simor Herš na prvu godišnjicu napada na gasovode.

Prema njegovim riječima, Bijela kuća se plašila da će se Njemačka pokolebati i dozvoliti jeftinom ruskom gasu ulaz u Evropu, što bi omogućilo da Berlin i na kraju cijeli NATO potpadnu pod uticaj Moskve.

Herš navodi da je Centralna obavještajna agencija (CIA) krajem 2021. godine pozvana da izađe sa prijedlogom za akciju koja bi mogla da "odvrati" Rusiju od pokretanja specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Već u februaru 2022. godine, nakon što je Bajden javno zaprijetio da će prekinuti gasovode ako ruska vojska uđe u Ukrajinu, Bijela kuća je poručila ovoj obavještajnoj agenciji da neće biti trenutnog napada na "Sjeverni tok", već da CIA treba da organizuje postavljanje bombi i da bude spremna da ih na zahtjev aktivira.

"Tada smo shvatili da napad na gasovode nije metoda odvraćanja, jer kako je rat odmicao, mi nikada nismo dobili tu komandu", rekao je Herš, citirajući jednog američkog zvaničnika.

Zvaničnik je rekao da su oni tada shvatili da uništavanje dva ruska gasovoda nije povezano sa ukrajinskim ratom, već je bilo dio političke agende neokonzervativaca da zadrže gasovode zatvorene u vrijeme kada počinje zima, i spriječe njemačkog kancelara Olafa Šolca i Njemačku da se predomisle i otvore zatvoreni "Sjeverni tok dva".

"Bijela kuća je strahovala da će Putin dobiti Njemačku pod svoju kontrolu, a zatim i Poljsku", rekao je zvaničnik.

Gasovodi "Sjeverni tok", izgrađeni za isporuku gasa ispod Baltičkog mora iz Rusije u Njemačku, raskomadani su dubokomorskim eksplozijama na današnji dan prošle godine, podsjeća "Raša tudej".

U to vrijeme gasovod "Sjeverni tok jedan" nije transportovao gas od avgusta, kada ga je Rusija zatvorila, navodeći kao razlog probleme sa održavanjem. "Sjeverni tok dva" nikada nije pušten u rad, pošto je Njemačka zaustavila proces sertifikacije krajem 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana