Pravosuđe BiH: Naknade plaćaju i stručnjacima!

Marijana Miljić Bjelovuk
Pravosuđe BiH: Naknade plaćaju i stručnjacima!

SARAJEVO - Stručno osoblje pravosudnih institucija na nivou BiH trebalo bi da dobije naknade za troškove smještaja i odvojeni život, a izdaci za ukupno 11 zaposlenih u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, Sudu i Tužilaštvu na godišnjem nivou iznosiće skoro 162.000 maraka.

Naime, član kojim su definisana primanja stručnog osoblja u pravosuđu na nivou BiH dodat je u nacrt zakona o izmjenama Zakona o platama i drugim naknadama sudskih i tužilačkih institucija na nivou BiH, a koji se nalazi u fazi konsultacije.

Ministarstvo pravde BiH je uvrstilo taj član u pomenuti zakon, nakon što je Ustavni sud BiH u martu ove godine utvrdio da je potrebno pomenuti akt uskladiti sa Ustavom BiH, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima.

- Sudijama i tužiocima je prema postojećem zakonu priznato pravo na ostvarivanje naknade na ime troškova smještaja i odvojenog života, ali to  pravo nije priznato stručnom osoblju u tim institucijama i pored toga što žive u mjestima koja su od sjedišta poslodavca u Sarajevu udaljena više od 80 kilometara, dok u Sarajevu borave tokom radne sedmice - navelo je Ministarstvo pravde BiH u obrazloženju izmjena pomenutog zakona.

Dodali su da je za efikasno postupanje pravosuđa sudijama i tužiocima u njihovom radu potrebna i pomoć stručnog osoblja.

- Bez odgovarajuće finansijske podrške nije moguće osigurati odgovarajuću teritorijalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u pravosuđu, u segmentu koji se odnosi na stručno osoblje. Zbog toga bi i stručnom osoblju trebalo osigurati naknade za odvojen život i troškove smještaja, kao što je urađeno za sudije i tužioce - navedeno je u razlozima za donošenje izmjena zakona.

Zbog svega toga, navode u Ministarstvu pravde BiH, pristupili su izmjena Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou zemlje, ali su došli i do računice da bi ti troškovi na godišnjem nivou iznosili 161.796 KM.

Naime, u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu ukupni procijenjeni troškovi za uvođenje naknade za odvojeni život i smještaj stručnom osoblju iznosili bi 10.500 maraka na godišnjem nivou. Procijenjeno je da bi pravo na pomenute naknade ostvarila jedna osoba.

U Sudu BiH ukupni procijenjeni troškovi petoro stručnjaka iznosili bi 45.300 maraka godišnje. Najviše stručnog osoblja je u Tužilaštvu BiH, odnosno prema njihovim podacima radi se o 11 zaposlenih, a troškovi za pomenute naknade na godišnjem nivou dosegli bi iznos od 105.966 maraka.

Opterećenja

U obrazloženju nacrta zakona o dopuni Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH navedeno je da su opterećenja budžetu BiH izmjenama pomenutog zakona opravdana.

- Zakon je u potpunosti primjenjiv i njime se rješavaju konkretni problemi na koje je ukazano donesenim odlukama - navode u Ministarstvu pravde BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana