Nadležnima u Doboju i Srebrenici i dalje vezane ruke: Muk u CIK-u zarobio volju građana

Vedrana Kulaga Simić
Nadležnima u Doboju i Srebrenici i dalje vezane ruke: Muk u CIK-u zarobio volju građana

DOBOJ, SREBRENICA - I dok su u Republici Srpskoj već konstituisane brojne skupštine lokalnih zajednica ili su u toku pripreme za prve sjednice, u Doboj i Srebrenicu ne stižu nikakve informacije iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH o tome da li će rezultati izbora biti priznati ili će biti ponovljeni. Zbog već vidljivih posljedica razmišlja se i o pokretanju krivičnih prijava protiv članova CIK-a.

CIK je početkom decembra utvrdio rezultate lokalnih izbora u svim sredinama, osim u Doboju i Srebrenici, zbog sumnji na izborni inženjering i malverzacije, te je pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti izbornih administracija u te dvije lokalne zajednice na osnovu prijava o nepravilnostima.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić istakao je da problemi u izbornom procesu traju još od nelegalnog izbora dijela članova CIK-a koji su, kako je podvukao, politički postavljeni po zadatku da odrađuju stvari za određene partije. Podsjetio je da su ankete pokazivale ubjedljivu pobjedu koalicije koju predvodi SNSD, te da su to i opozicionari znali, zbog čega su se i dali u traženje modela kako da ospore rezultat u Doboju. Na strani SNSD-a i stranaka koji su ga podržale je, kaže, 30.000 ljudi, dok je opozicija, koja traži poništavanje izbora, prikupila 3.000 glasova.

Izbori u Doboju, tvrdi, sprovedeni su u skladu sa mjera i propisima CIK-a BiH.

- Spekulacije i navodi da su određeni politički subjekti bili fiktivni je čist amaterizam CIK-a jer je komisija ta koja prima uplate, kandidate, potpise i ona na kraju ovjerava političke subjekte. To ne čini ni grad. Glasanje putem pošte odvija se sa potvrdom CIK-a. Na sceni je i politička trgovina, gdje Bošnjaci traže da se ponove izbore u Srebrenici, a SDS i PDP su, znajući da ovdje imaju katastrofalan rezultat, vidjeli da je ovo pogodno mjesto za kompenzaciju - rekao je Jerinić.

Ovakvu situaciju građani Doboja, podvukao je, ne zaslužuju.

- Multietnička smo sredina, u kojoj sam ja dobio više od 90 odsto podrške. Mi želimo da idemo naprijed, ali nas usporavaju i prave grad slučaj. Pozivam ih da to ne rade i da se drže zakona - kazao je Jerinić.

Dodao je da će vjerovatno podnijeti i krivične prijave protiv članova CIK-a, odnosno, kako kaže, ljudi koji su blokirali Doboj.

- Neka kažu koji je moj limit preko kojeg ne smijem da idem. Ne mogu da shvatim ovu situaciju ni ovo ponašanje. Tražili smo sastanak, nas više od 15 političkih subjekata, kako bismo dobili informacije o rokovima koje imaju da objave rezultate, odnosno donesu odluku. Ni oni ne znaju kada će i kako. Dolazi Nova godina, praznici, ne znamo da li će to biti u januaru, februaru ili nakon 12 godina kao u Mostaru - zaključio je Jerinić.

Sličan stav dijeli i prvi čovjek Srebrenice Mladen Grujičić. I on je potvrdio da iz CIK-a ne mogu da dobiju nikakve informacije, a problema je sve više na terenu, odnosno u samom funkcionisanju lokalne zajednice.

- Niko nam ne daje nikakve instrukcije niti bilo šta. Radimo na svoju ruku. Ovo je zaista nevjerovatna situacija. CIK nam uglavnom ne odgovori na dopise, tako da ne znam kakve će ovo posljedice ostaviti. Stalno se pominje neka istraga, a na području Srebrenice nikoga nisu kontaktirali. Ne znam kakvu istragu i ko vrši i na osnovu čega. Situacija je kao da Srebrenica ne postoji, a istraga postoji - rekao je Grujičić za “Glas”.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar juče nije odgovarao na pozive, a u Informativnoj službi komisije kratko su naveli da nemaju najavu kada će se Srebrenica i Doboj naći na dnevnom redu i da još traju provjere.

Finansiranje

Mladen Grujičić je istakao da će, zbog nepostojanja budžeta za 2021. godinu, od 1. januara preći na prijevremeno finansiranje.

- Ne možemo ni usvojiti budžet u ovom momentu i stvarno ne znam kako će i do kada ovo ovako funkcionisati. Trpe radnici, trpe javne ustanove, trpe izvođači radova, potpisujem ono što moram, a neke važne akte moram da ostavim po strani - istakao je Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana