Na Sutjesku stižu Karan i Kostrešević, SM će tražiti međunarodnu pomoć

SRNA
Na Sutjesku stižu Karan i Kostrešević, SM će tražiti međunarodnu pomoć

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i direktor policije Siniša Kostrešević obići će požarište na Sutjesci gdje besomučnu borbu sa vatrenom stihijom vode vatrogasci, Civilna zaštita, Helikopterski servis Srpske i helikopteri OS BiH.

U toku je i ubrzana procedura u Savjetu ministara da se zatraži međunarodna pomoć u gašenju požara, prvenstveno od susjednih zemalja Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Situacija na požarištu u Nacionalnom parku "Sutjeska" i dalje je teška, vatra se širi prema kanjonu Sutjeske i putnoj komunikaciji Foča-Gacko, koja još nije ugrožena, rekao je Srni direktor Parka Zoran Čančar.

Plamen je zahvatio i pojedinačne stoljetne borove na širem području vidikovca Borić, jednog od najljepših vidikovaca Nacionalnog parka.

Letjelice Helikopterskog servisa Srpske i Oružanih snaga BiH, uz podršku vatrogasaca, i dalje ulažu velike napore da zaustave napredovanje vatre.

Iz Republičke uprave civilne zaštite ponovili su apel zajedničkim institucijama BiH da dozvole let helikoptera za gašenje požara iz Srbije, koji bi svojim kapacitetima koji su pet i 10 puta veći od već angažovanih letjelica bio ključan faktor u gašenju požara.

Iz ove uprave podsjećaju da su meteorolozi za narednih pet dana predvidjeli temperaturu vazduha od 35 do 42 stepena Celzijusova, a tako visoka temperatura je, uz najavljeni vjetar, faktor rizika za pojavu i intenziviranje požara na otvorenom prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana