Na pomolu modernizacija Luke Brčko i povezivanje s TEN-T koridorom

SRNA
Na pomolu modernizacija Luke Brčko i povezivanje s TEN-T koridorom

BRČKO - U Brčkom se danas, u organizaciji Dunavske komisije, održava konferencija o "Promociji Luke Brčko kao logističke kapije i njene bolje integracije u jezgro TEN-T koridora Rajna-Dunav", na kojoj učestvuju stručnjaci iz oblasti logistike i transporta, kao i predstavnici lokalnih vlasti i međunarodne zajednice.

Supervizor za Brčko Luis Krišok ocijenio je u pauzi konferencije da je održavanje ovakvog skupa na visokom nivou od izuzetnog značaja i da još jednom potvrđuje mogućnosti distrikta i njegovu ulogu za privredni razvoj regije.

- Brčko ima izuzetnu lokaciju da bude transportno čvorište i lokalne vlasti treba da učine sve kako bi se Brčko distrikt integrisao u evropske trgovinske koridore. Zato je potrebno da se što prije kompletira projekat modernizacije Luke Brčko, rekao je Krišok.

On je naveo da je potrebno da se u roku završi deminiranje obale rijeke Save kako bi počelo čišćenje riječnog korita, te da se rekonstrukcijom obezbijedi puni kapacitet postojećeg međudržavnog mosta i završe pripreme za izgradnju novog preko rijeke Save.

Krišok je istakao da je najveća odgovornost na institucijama distrikta koje treba da utvrde dinamiku rada i u saradnji sa međunarodnim partnerima vode ove projekte do konačnog završetka.

Predstavnik Dunavske komisije Manfred Zajc istakao je važnost povezivanja brčanske Luke sa koridorom Rajna-Dunav i naglasio da će se u budućnosti učiniti sve da do toga dođe.

On je dodao da je mnogo učinjeno za obnavljanje plovnog puta.

- Dosta toga je učinjeno, ali treba još da se radi i zato je i ova radionica posvećena tim pitanjima, a takođe treba još dosta posla obaviti kako bi se Brčko povezalo sa regionima, a Luka Brčko održala kao pouzdana stanica pretovara roba, istakao je Zajc.

Konferenciji u Brčkom prisustvuje i ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Edin Forto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana