“Stvaraoci Republike Srpske”: Pokazati jedinstvo oko minimuma nacionalnih interesa

Srna
“Stvaraoci Republike Srpske”: Pokazati jedinstvo oko minimuma nacionalnih interesa

PALE - Asocijacija “Stvaraoci Republike Srpske” pozvala je sve političke subjekte u Srpskoj da oko minimuma vitalnih nacionalnih interesa pokažu prijeko potrebno jedinstvo, sabornost i istinsku brigu za opstanak ove zemlje.

”I lokalni izbori, koji bi trebalo da se održe u demokratskoj i tolerantnoj atmosferi, biće test za očuvanje Republike Srpske, posebno o pitanju našeg prava na imovinu koju nam je garantovao izvorni Dejtonski sporazum”, navodi se u saopštenju.

Oni su upozorili da inostrani i domaći, probosanski mešetari neće odustati od toga da i ovo, jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja, izmjeste na nivo BiH čime će de fakto razvlastiti lokalnu zajednicu.

Asocijacija upozorava i vlast i opoziciju da ne dozvole na ovakav način devastaciju samih temelja Srpske zarad uskih, ličnih i partijskih interesa.

“Dakle, zbog zrna vlasti ne dozvolimo da i na lokalnom nivou nadvladaju neprincipijelni savezi sa probošnjačkim strankama koje pošto-poto žele da ovladaju cijelom BiH, pa i imovinom lokalnih zajednica”, istakli su u Asocijaciji.

Ukazali su da su lokalni izbori prva prilika da se to desi ukoliko ne nadvlada svijest svih srpskih stranaka da je upravo  i da se oko toga, bez obzira na sve druge razlike, mora pokazati i sačuvati jedinstvo.

“Mi koji smo zajedno sa narodom i vojskom stvorili i odbranili Republiku Srpsku u svakoj prilici ćemo ukazivati na značaj ovih pitanja od kojih zavisi budućnost naše zemlje i životi i opstanak naših porodica”, naveli su članovi Asocijacije koji su juče razmatrali aktuelnu političku situaciju pred predstojeće lokalne izbore.

Ocijenili su da se pritisci, ucjene i sankcije nastavljaju prema Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu od zapadnih moćnika, ali i antisrpskih, unitarističkih snaga iz BiH.

“Cilj je da se nastavi razvlašćivanje Republike Srpske, ne samo politički već i socijalno i ekonomski, a suprotno slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH”, konstatovano je na sastanku Koordinacionog odbora Asocijacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana