Na krilima izazova: Kako izgleda školovanje kadeta iz Srpske na Vojnoj akademiji

GS
Na krilima izazova: Kako izgleda školovanje kadeta iz Srpske na Vojnoj akademiji

Banjalučanka Gabrijela Petrušić prvi je student iz Republike Srpske koji je preko konkursa MUP-a dobio šansu za školovanje na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Na četvrtoj je godini, a uskoro će i zvanično postati pilot helikoptera. Uniforma je porodična tradicija, tako da joj nije teško bilo da donese odluku da, kao mlada djevojka, krene suprotnim smjerom od njenih vršnjakinja i da svoj poziv pronađe – među oblacima.

- Svi kao mali gledamo avione na nebu i te tragove što ostavljaju, i razmišljala sam kako je njima sada, i uopšte koja je sloboda u vazduhu, eto, da uzmemo primjer ptica i kako je njima pogled na svijet dolje, tako da, znatiželja - priča Gabrijela Petrušić, student Vojne akademije za ATV.

Među troje studenata iz Srpske je i Đorđe iz Laktaša. Na trećoj je godini studija, a budućim kolegama savjetuje da vjeruju u sebe, jer proces prijema nije lak. Nakon provjere fizičkih sposobnosti i testa iz matematike koji se radi u Banjaluci, slijede ljekarski pregledi u Beogradu – možda i najzahtjevniji dio testiranja. Ko sve to prođe, ide na padobransku obuku sa dva skoka, a zatim i na selektivno letenje. Samo najbolji, postaju studenti Vojne akademije. Tek tada kreće pravi izazov – pobijediti samog sebe.

- Najteže je bilo prilagoditi se na ovaj vojnički način života, izaći iz svoje zone komfora u kojoj smo svi bili u srednjoj školi i doći u neki novi sistem ustajanja rano i poštovanja svih pravila. Ta disciplina je jako važna, cijela vojska je zasnovana na disciplini. Tako da, tu nema govora, mora disciplina da bude na najvišem mogućem nivou - kaže Đorđe Pejčinović, student Vojne akademije.

Sav trud se zaista isplati, kažu kadeti. Znaju da ih u Ministarstvu unutrašnjih poslova čeka siguran posao.

Iz uprave Vojne akademije kažu da, za potrebe MUP-a Republike Srpske, školuju kadete na studijskom programu pješadija i vojno vazduhoplovstvo.

- Univerzitet odbrane i Vojna akademija, sveukupno u dobrim odnosima Srbije i Republike Srpske daje svoj doprinos, i ja verujem da naši kadeti koji su završili studije na Vojnoj akademiji dale moje mišljenje a verujem i ocene naših ministarstava - izjavio je pukovnik Dragan Trifković, pukovnik.

Konkurs je otvoren do 22. marta, a biće izabrano do pet kandidata koji će imati šansu da postanu studenti vojnog vazduhoplovstva na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana