Na igralištu u Livnu osvanuli grafit “Ubi Srbina” i nacistički simboli

Srna
Na igralištu u Livnu osvanuli grafit “Ubi Srbina” i nacistički simboli

LIVNO  - Na dječijem igralištu u cetru Livna ispisani su grafiti “Ubi Srbina” i nacistički simbol kukasti krst.

Srpski povratnik u Livno rekao je Srni da je zaprepašten ovakvim porukama koje pozivaju na ubijanje Srba.

Broj Srba u Livnu je na “nivou statističke greške”, a najviše povratnika je u selima u Livanjskom polju. Povratnička populacija je mahom starija, a mladih srpskih porodica gotovo da nema.

Danas tu živi manje od 200 srpskih duša, uglavnom starijih ljudi, a u livanjskoj opštini živi tek desetak srpskih mališana.

Ministar pravosuđa i uprave u Vladi Livanjskog kantona Aleksandar Rodić pozvao je nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere i radnje na identifikaciji počinilaca i kažnjavanju onih koji su ispisali uvredljive grafite.

-Pozivam nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere i radnje na identifikaciji počinilaca i kažnjavanju onih koji su ispisali uvredljive grafite - rekao je Rodić za Srnu.

On je osudio svaki oblik govora mržnje, a kako kaže, posebno je poražavajuća činjenica da se ovakvi grafiti nalaze u blizini dječijeg igrališta.

-Imamo i slučajeve oštećenja saobraćajnih znakova u vidu šaranja imena naselja napisanih ćirilicom, crtanja ratnih i fašističkih simbola na njima. Ovakvi slučajevi vandalizma ne doprinose izgradnji tolerancije, suživota i međusobnog poštovanja i uvažavanja na ovim prostorima - rekao je Rodić.

On smatra da svi zajedno trebaju da ulože napor, svako u okviru svojih nadležnosti, kako bi izgradili bolje društvo za buduće generacije.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana