Na iće i piće spiskali 600.000 maraka

Veljko Zeljković
Na iće i piće spiskali 600.000 maraka

SARAJEVO - Troškovi reprezentacije zaposlenih u 15 analiziranih zajedničkih institucija do avgusta ove godine iznosili su oko 600.000 konvertibilnih maraka.

Pokazuju ovo podaci objavljeni na službenoj stranici Parlamenta BiH, u rubrici “pitanja i odgovori”, a dostavljeni na upit jednog od poslanika. Više od jedne trećine ovih troškova reprezentacije u ovoj godini napravili su zaposleni u Ministarstvu odbrane BiH - 208.000 maraka. Njima je inače godišnji limit čak 330.000 maraka, a u obrazloženju su naveli kako je ovaj novac uglavnom potrošen za obilježavanje vjerskih praznika te na osvježavajuće napitke za “ključno osoblje”.   

Na drugom mjestu, reklo bi se očekivano, našlo se Ministarstvo spoljnih poslova BiH koje je u prvih devet mjeseci ove godine za reprezentaciju utrošilo 252.000 maraka, od čega se na diplomatsko-konzularnu mrežu odnosi nešto više od 200.000. Na trećem mjestu nalazi se Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) sa 69.400 maraka.

Nakon njih, gledajući po visini troškova, slijedi Granična policija BiH sa dosadašnjim troškovima na iće im piće od 31.000 maraka, Uprava za indirektno oporezivanje potrošila je 19.700 maraka, od čega se 12.400 odnosi na “poslovne sastanke održane u ugostiteljskim objektima”. Slijedi Visoki sudski tužilački savjet sa 17.000 maraka te Direkcija za koordinaciju policijskih tijela - 15.200 maraka. Centralna izborna komisija je od dozvoljenih 20.000 do avgusta potrošila 16.700. Inače, ovo tijelo je u nekom prethodnom periodu tražilo povećanje ovih “reprezentativnih troškova “.

Ministarstvo bezbjednosti je, međutim, za prvih devet mjeseci utrošilo 10.000 (godišnji limit 15.000), baš kao i Pravobranilaštvo BiH, ali i Agencija za statistiku. Interesantno i Komisija za koncesije, koja od svog postojanja nije izdala nijedno rješenje za koncesiju, za ove namjene je utrošilo 1.300 maraka. 

Reprezentacija je inače pravo na korištenje novčanih sredstava za ugostiteljske usluge zaposlenih u institucijama BiH, a u vezi sa kako je zakonski precizirano - “poslovima i zadacima vršenja nadležnosti i pripadajućeg djelokruga rada institucije, radi održavanja službenih i poslovnih kontakata i prijema gostiju”.

Izdaci za usluge reprezentacije, na državnom nivou, tokom prošle godine ostvareni su u ukupnom iznosu od 2,24 miliona maraka i bili su veći za 461.000 maraka u odnosu na 2021. godinu, pokazao je nedavni izvještaj o izvršenju proračuna institucija BiH za 2022. godinu.

Sprovedenim revizijama u institucijama BiH utvrđeno je da realizacija ovih izdataka nije vršena na adekvatan način, budući da su nedostajala obrazloženja razloga nastanka troška koja bi se mogla dovesti u vezu sa službenim aktivnostima i opravdanošću trošenja javnih sredstava.

Da li zbog straha od revizije, nesnalaženja ili nečeg trećeg, ali u prvih devet mjeseci ove godine jedan broj državnih institucija, bar prema dosadašnjim pokazateljima, bilježi pad potrošnje za reprezentaciju u odnosu na prošlu godinu.

“Javna tajna”

Iz Centralne banke BiH su istakli da oni s obzirom da ne spadaju među institucije koje se finansiraju iz budžeta BiH, ne moraju polagati račune poslanicima iz parlamenta. Poručili su da imaju interna akta s kojima se reguliše visina i godišnja dozvoljena kvota utroška za reprezentaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana