Statistika u Srpskoj ponovo negativna: Na drumovima svakoga dana 30 nesreća

Anita Janković Rečević
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Da vožnja domaćim drumovima nosi ozbiljan rizik po život svjedoči činjenica da se svakoga dana protekla tri mjeseca u prosjeku dogodilo 30 nesreća, a konstantan rast broja udesa, tvrde stručnjaci, posljedica je sve većeg broja automobila koji krstare putevima, ali i niske saobraćajne kulture vozača.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u drugom kvartalu ove godine na putevima Srpske dogodilo se 2.767 saobraćajnih nezgoda što je za 10,6 odsto više u odnosu na isti period lani.    

U navedenim udesima povrijeđeno je 1.016 osoba što je prema računici statističara za 19,5 odsto više u odnosu na drugi kvartal prošle godine. 

Od aprila do kraja juna poginula su 24 učesnika u saobraćaju i iako je ta brojka za skoro 42,9 odsto manja u odnosu na drugo tromjesečje 2023. godine, i jedan poginuli je previše. 

Da na našim putevima vreba opasnost svjedoči i podatak da je Gradiška policija za vikend sankcionisala 67 pijanih vozača.

- Kontrolisana su ukupno 1.144 učesnika u saobraćaju, a kod devet vozača je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu veće od 1,5 promila zbog čeka su uhapšeni, kao i jedan pješak koji je takođe u organizmu imao više od 1,5 promila - saopšteno je iz Policijske uprave Gradiške.

Pojačane kontrole saobraćaja prethodnih dana sprovedene su i na području Doboja, gdje je od 399 kontrolisanih vozača iz saobraćaja isključeno njih 53 zbog vožnje pod dejstvom alkohola, dok je u Prijedoru kažnjen svaki peti vozač kojeg je zaustavila policijska patrola. 

Ovakvi negativni statistički pokazatelji godinama su prisutni u Srpskoj i BiH zbog čega stručnjaci apeluju da se nivo bezbjednosti u saobraćaju urgentno poveća.  

- Sve je više vozila, a kada se tome doda niska saobraćajna kultura naših vozača negativni pokazatelji su realnost. U posljednjih pet izmjena zakona o bezbjednosti saobraćaja konstanto su pooštravane kaznene odredbe, a stanje je sve gore i gore. Vidimo da se kaznama ne postiže željeni efekat. Potrebno je graditi mrežu autoputeva jer su najbezbjediniji za saobraćaj, ali i  obilaznice oko velikih gradova poput Banjaluke, Doboja i Bijeljine - kazao je član Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Banjaluka Milenko Jaćimović, navodeći da bi policija trebalo da pojača kontrole, naročito motociklista. On je dodao da posebno zabrinjava rast broja saobraćajki koje su izazvali vozači koji su tokom vožnje koristili telefon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana