Svako oružje fatalno u pogrešnim rukama!

Anita Janković Rečević
Svako oružje fatalno u pogrešnim rukama!

BANjALUKA - S ciljem sprečavanja tragičnih događaja, svjesni opasnosti koje vatreno naoružanje nosi, stotine savjesnih stanovnika Republike Srpske lani je dobrovoljno predalo oružje i municiju, a iz policije apeluju da puške i pištolji nisu igračke budući da predstavljaju veliki rizik po bezbjednost, te pozivaju građane da ih se, bez sankcija, riješe.

Ilegalno oružje, koje mahom potiče iz posljednjeg rata u BiH, smatra se jednim od glavnih bezbjednosnih problema u FBiH i Srpskoj.

U posljednje tri decenije, koliko je prošlo od rata, više puta su realizovane akcije predaje i oduzimanja naoružanja, ali uprkos tome procjene govore da građani posjeduju velike količine municije, pištolja, pušaka i sličnih ubojito-eksplozivnih sredstava.

Da je tako, pokazuje podatak da je u skladu sa Zakonom o oružju i municiji Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske u 2023. godini dobrovoljno predato 877 komada oružja i 2.852 komada različite municije.

Takođe, pripadnici MUP-a Srpske lani su privremeno oduzeli 1.002 komada oružja i to 309 komada oružja koje je zabranjeno za držanje i 693 dozvoljenih komada.

U resornom ministarstvu za “Glas” navode da su u navedenom periodu oduzeli i 28.047 komada različite municije, a pronašli su 100 komada oružja zabranjenog za držanje, 12 dozvoljenog kao i 4.818 komada municije.

Kampanja u toku

U MUP-u podsjećaju da njihovi pripadnici od 15. februara do 31. marta ove godine sprovode treći talas kampanje “Poštuj život, a ne oružje”, koja je usmjerena na dobrovoljnu predaju ilegalnog oružja.

Realizacija kampanje započeta je krajem septembra prošle godine na teritoriji cijele BiH kao odgovor na povećan broj incidenata sa tragičnim posljedicama prouzrokovanih upotrebom vatrenog oružja, a koji su se dogodili u bliskoj prošlosti.

Naveli su da kampanju sprovode zajedno sa deset kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH i Policijom Brčko distrikta, te da je podržana kroz projekat “Prevencija i smanjenje posjeda ilegalnog oružja u BiH”, koji MUP RS i druge policijske agencije u BiH sprovode sa UNDP-om BiH.

- U prethodnom periodu bavili smo se problematikom femicida i odgovornim vlasništvom nad oružjem. Cilj kampanje je upozoriti javnost na opasnosti zloupotrebe vatrenog oružja i još jednom pozvati građane na dobrovoljnu predaju ilegalnog naoružanja. Oružje nije igračka. Čak i ono za koje građani imaju dozvolu za držanje može biti opasno ako se ne drži u skladu sa propisima, to jest zaključano u sefu i nedostupno drugim osobama - upozoravaju u MUP-u.

Istakli su da Zakon o oružju i municiji dozvoljava predaju oružja i municije čije je držanje zakonom zabranjeno, poput vojnog oružja, vojnih projektila i bacača, automatskog oružje i slično, kao i predaju minsko-eksplozivnih sredstava bez sankcija po onog ko preda naoružanje.

- Pozivom na broj 122 građani mogu prijaviti vatreno oružje, municiju i eksplozivne naprave koje pronađu. S druge strane, Krivičnim zakonikom RS propisano je krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili minsko-eksplozivnih sredstava, a koje se odnosi na držanje oružja koje je zakonom zabranjeno - dodali su u MUP-u Srpske.

Statistika pokazuje da je svaka šesta smrt u BiH povezana s vatrenim oružjem posljedica nesrećnog slučaja, a vatrenim oružjem počini se više od polovine ubistava u zemlji, od čega se u 95 odsto slučajeva koristi nelegalno oružje.

Stručnjake posebno zabrinjava činjenica da se ubistva povezana sa vatrenim oružjem najčešće dešavaju u privatnim prostorima, a svako drugo ubistvo se desilo u kući, stanu ili dvorištu žrtve.

Ubistva počinjena u krugu porodice čine skoro trećinu svih ubistava, što znači da je svaku četvrtu osobu ubijenu u BiH ubio član porodice, činjenice su na koje se upozorava u kampanji.

Opredjeljenje za mir

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin kaže za “Glas” da se ostaci naoružanja i municije na područjima gdje su vođeni ratovi u bližoj ili daljoj prošlosti pojavljuju dugi niz godina. 

- Važno je da se stvarno stanje u pogledu posjedovanja legalnog i nelegalnog naoružanja i municije uskladi sa propisima koji regulišu tu oblast. I MUP Srpske to godinama uspješno radi. Količina municije i naoružanja koja se eventualno nalazi kod građana Republike Srpske je dva do tri puta manja u odnosu na količine koje, poređenja radi, posjeduju stanovnici FBiH - tvrdi Župljanin.

Takve činjenice, prema njegovim riječima, dokaz su da je iskreno i stvarno opredjeljenje Republike Srpske mirno rješavanje svih budućih konflikata i događanja u BiH.

- Mi želimo mir, da probleme rješavamo mirnim putem, a ne oružjem. Kada bi namjera bila drugačija, onda sasvim sigurno nadležni organi RS ne bi razoružavali građane i ne bi im oduzimali nelegalno naoružanje. I to je veoma važno za ukupnu bezbjednost svih građana, da policija apsolutno vlada situacijom kada je u pitanju legalno i nelegalno posjedovanje naoružanja - kazao je Župljanin.

S druge strane, priča Župljanin, u kontinuitetu, a naročito posljednjih nekoliko godina, iz javnog prostora FBiH stižu otvorena pozivanja na rat i sukobe.

- Iz FBiH neprestano stižu ratnohuškačke poruke, što nije dobro, ali to ne znači da mi u Srpskoj treba tako da se ponašamo. Moramo nastaviti da insistiramo na rješavanju svih problema isključivo mirom i pregovorima, donositi najbolje moguće odluke koje će obezbijediti zaštitu srpskog naroda - naglasio je Župljanin.

Upozorio je da je opasno i kada neko u komšiluku ima oružje, bilo legalno ili nelegalno, s obzirom na to da je to predmet kojim se ne igra.

Odgovorno vlasništvo

Iz policije upozoravaju da se nesrećni slučajevi mogu spriječiti odgovornim vlasništvom nad oružjem u legalnom posjedu. Oružje uvijek mora biti čuvano pod nadzorom i van dohvata djece.

- Odgovorno vlasništvo nad oružjem podrazumijeva skladištenje legalnog vatrenog oružja na način propisan zakonom - odvojeni ormarić sa bravom i oružje odvojeno od municije, van dosega neovlašćenim osobama, a posebno djeci i maloljetnicima - pojašnjavaju iz policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana