MUP Srpske istražuje prijavu maltretiranja dječaka u Osmacima

N.T.
MUP Srpske istražuje prijavu maltretiranja dječaka u Osmacima

ZVORNIK - Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske istražuje prijavu Juse Jusića iz Osmaka da su policijski službenici Policijske stanice Osmaci nezakonito postupali prilikom uizimanja izjave od maloljetnog lica i ako se dokaže da su postupali nezakonito oni će odgovarati.

Ovo je saopšteno, uz navođenje inicijala, iz  MUP-a gdje dodaju da je o događaju obaviješteno Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, pod čijim nadzorom se preduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja.

- Policiji u Zvorniku je 23. avgusta  oko 8.50 časova J.J. prijavio da su policijski službenici Policijske stanice Osmaci 22. avgusta oko 8.30 časova nezakonito postupili prilikom uzimanja izjave od maloljetnog lica. Policijski službenici su o događaju obavjestili. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja, te u skladu sa tim, ukoliko se dokaže odgovornost policijskih službenika, sa istima će se postupiti u skladu sa zakonom, u smislu pokretanja disciplinske i krivične odgovornosti - stoji u saopštenju.

A. J. (14) iz  naselja Mahala tvrdi da su ga policijski službenici MUP-a brutalno pretukli u policijskoj stanici Osmaci, zahtijevajući od njega da prizna navode o kojima ništa nije znao.

Njegov otac Juso Jusić tvrdi da su u Policijsku stanicu u Osmacima došli na poziv inspektora da dječak dođe da uzmu od njega izjavu oko nekog djela u selu Mahala u kojem žive, a kojem, kako on kaže, njegov sin A.J. nije prisustvovao.

Jusić kaže da nije upisan njihov dolazak u stanicu te da je njegov sin ostao u hodniku, a da su njega  odveli u drugi prostoriju.

- Tada je inspektor izašao, a ušao je policajac i rekao da nigdje ne idem, da bi nakon minut, dva čuo vrisak mog djeteta iz druge prostorije kako govori: „Ne mogu nikoga okriviti kad nisam bio tu“. Moj sin je počeo plakati i ja sam pokušao izaći, ali mi policajac nije dao. Slušao sam kako dijete vrišti i plače, i kad se završilo, izletio sam iz prostorije i vidio dva policajca kako stoje na vratima druge male prostorije i moje dijete kako leži uza zid, da bi mi se jedan policajac smijao u lice i rekao „nije mu ništa" – ispričao je Jusić za „Nezavisne novine“.

Tvrdi da su nakon toga dječaka stavili u automobil u kojem bila još dva policajca i inspektor i odvezli ga negdje.

-Otac i ja smo krenuli za njima autom, ali ih nismo uspjeli stići. Došli smo kući i nakon pola sata, 40 minuta, došla je patrola i samo ga izbacila iz auta. Dijete ima masnice na vratu, ruci, ogrebotine, pao je u nesvijest. Otišli smo u Dom zdravlja u Kalesiju odakle je upućen u UKC Tuzla zbog povreda. Nakon što smo došli iz Tuzle još dva puta nam je policija kucala na vrata tražeći da mi dijete ponovo odvedu i ja to nisam dao – istakao je i dodao  da je pozvao Policijsku upravu Zvornik i prijavio sve to.

Neprimjerene izjave

U saopštenju MUP-a navodi se da su  neprimjerene izjave pojedinih političkih zvaničnika iz reda bošnjačkog naroda koji ovaj događaj zloupotrebljavaju u dnevno-političke svrhe u cilju podizanja tenzija među građanima.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova je opredjeljeno za zakonito postupanje policijskih službenika u skladu sa datim ovlašćenjima prema svim građanima Republike Srpske, bez obzira kojem narodu pripadali - ističe se u saopštenju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana