MUP Srpske istražuje hodžu koji je Srpsku nazvao “genocidnom tvorevinom”

GS
Muhamer Štulanović
Foto: Printsnkrin | Muhamer Štulanović

BANjALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske otvorilo je istragu nakon što je na internetu objavljen video-snimak na kojem je prikazan profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, teolog i hodža Muhamer Štulanović koji je Srpsku nazvao “genocidnom tvorevinom”.

Saznaju to nezvanično “Nezavisne novine” od izvora bliskih istrazi.

U Republičkom javnom tužilaštvu rečeno im je da očekuju od MUP-a da obavi provjere te ukoliko utvrdi postojanje osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo, dostavi krivičnu prijavu.

-Ovdje u džamiji, braćo, a to je surova realnost i mnogih pojedinaca po našim džamijama i džematima, i sa nama sjedi neko ko je pojedinačno baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara, u vidu genocidne tvorevine „er es”, dana kojeg oni slave, ostao bez 17 članova najbliže rodbine. Koji se, pazite to, nisu izgubili, kako se to zamumuljeno govori i predstavlja, nego su svi pobijeni i poklani samo iz razloga što nisu bili Srbi - izjavio je Štulanović, te izazvao oštre kritike u Srpskoj.

Izvori “Nezavisnih” ističu da u konkretnom slučaju, sa obzirom na to da je govor održan u FBiH, posla ima i za Kantonalno tužilaštvo USK, budući da se ovdje radi o izazivanju nacionalne i vjerske mržnje, a to krivično djelo propisano je u Krivičnom zakonu FBiH.

Iz Kantonalnog tužilaštva USK nisu odgovorili na pitanja.

Pod lupom Okružnog javnog tužilaštva je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Kozarca Amir efendija Mahić, koji je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo.

Njega je zbog toga nedavno ispitala policija, a osumnjičen je za javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana